Západ Kazachstánu nabízí příležitosti nejen pro těžaře

Atyrauská oblast na západě Kazachstánu nabízí řadu příležitostí nejen pro firmy podnikající v petrochemickém průmyslu, ale také pro vodohospodáře nebo zemědělce. Na místě se o tom přesvědčila delegace českých firem.

V rámci mise CzechTrade navštívily Atyrauskou oblast společnosti StemCon, Sherlog NG, Sigma Group a Královopolská. Delegace vedená velvyslancem ČR Rudolfem Hyklem se sešla začátkem prosince s akimem (hejtmanem) oblasti Machambetem Dosmuchambetovem.

Ilustrační fotografie

Zástupci akimátu byli informováni o probíhající misi CzechTrade a v obecné rovině o specializaci ČR na dodávky kvalitních průmyslových technologií. Součástí programu podnikatelské mise bylo jednání české delegace v Atyrauské rafinérii, jednoho ze tří největších rafinérských závodů v Kazachstánu, který zpracovává ropu na produkci benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších odvozených výrobků.

Ze strany kazašského subjektu se jej účastnil generální ředitel Arman Kajrdenov a zástupci všech významných technických složek závodu. České firmy podrobně představily v průběhu jednání své technologie a služby, zájem z kazachstánské strany byl projeven zejména o monitoring stavu a řešení prodloužení životnosti potrubí.

Nákup je centralizovaný

V této souvislosti je důležité zmínit, že jelikož je vlastníkem rafinerie společnost KazMunaiGaz, nemohou její zástupci uzavírat obchodní kontakty napřímo. Potenciální zájemci se mohou účastnit centralizovaného nákupu technologií pouze prostřednictvím tendrů. I když se jedná se o relativně rigidní centralizovaný systém nákupu, není možnost uzavření smlouvy tímto způsobem s kazašským subjektem vyloučena. V těchto případech mohou české subjekty využít služeb agentury CzechTrade.

Atyrauská oblast představuje průmyslový region, ve kterém se nachází dvě největší naleziště kazachstánských karbohydrátů Tengiz a Kašagan, produkující více než 55 % domácí ropy a plynu. Sektor ropy a plynu je tudíž pro tuto oblast klíčovým exportním odvětvím.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Akimát následně zorganizoval ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR sektorový kulatý stůl. Jeho prostřednictvím se mohli zástupci českých firem blíže seznámit s představiteli dalších sektorů, konkrétně z oblasti podnikání, financí (spravující mimo jiné regionální letiště v Atyrau), zemědělství, komunálních služeb a investic. V rámci kulatého stolu došlo k představení jednotlivých nabídek technologií českých firem. Zástupci místní státní správy projevovali v průběhu setkání zájem o možné investice do oblasti, projekty lokalizace a možnosti založení společných podniků.

Účastníci kulatého stolu v Atyrauské oblasti. | ZÚ Nur-Sultan

Země staví kanály i vodovody

Velkým tématem pro danou oblast jsou problémy s vodou, a to jak užitnou, tak i pitnou. Tyto potíže vznikají v návaznosti na úbytek vody v řece Ural, která protéká Atyrau, i v samotném Kaspickém moři. Během jednání byli účastníci mise informováni, že se v současné době připravuje rekonstrukce vodovodní soustavy, konkrétně 22 kanálů a páteřního vodovodu. Mohlo by se tak jednat o zajímavou příležitost pro české firmy, které se touto oblastí zabývají.

Potenciál pro český export do Atyrauské oblasti představuje též zemědělství, a to například v podobě dodávek skotu, technologií chovu ryb či potravinářského průmyslu. Region se též potýká s problémy s nedostatkem krmiv a veterinárních preparátů a má zájem o dovoz inkubačních vajec.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme