Záruky za úvěr EGAP Plus získal výrobce letadel z Kunovic, zájem mají i další podniky

Tradiční výrobce dopravních letadel Aircraft Industries získal záruky exportní pojišťovny EGAP za úvěr v hodnotě 280 milionů korun. Speciální záruky EGAP Plus jsou určeny exportně orientovaným firmám, které potřebují zmírnit ekonomické dopady války na Ukrajině.

Podniky díky státní pomoci snadněji dosáhnou na úvěr, který jim pomůže překlenout složitou dobu, jež negativně ovlivňuje jejich byznys.

Ilustrační fotografie | Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Výrobní linku v Kunovicích opustilo do letoška už přes 1200 turbovrtulových strojů L-410, které byly či jsou nasazovány v šedesáti zemích světa.

Otevřené dveře do Asie

Díky úvěru od UniCredit Bank a garancím EGAP Plus může výroba letounu nové generace bez potíží pokračovat. Nové zákazníky výrobce vyhlíží aktuálně především v regionu jihovýchodní Asie. 

„Asie je pro nás velmi nadějným potenciálním obchodním partnerem, v mnoha zemích tohoto regionu se dynamicky rozvíjí obor letecké dopravy.  Evidujeme zde zvýšený zájem o naše produkty, a proto jsme se rozhodli také letoun prezentovat na místních výstavách jak vládním, tak i civilním zájemcům,“ říká prezident společnosti OMNIPOL Jiří Podpěra.

EGAP pomůže firmám získat přes 6 miliard na zmírnění dopadů války. Spouští záruky EGAP Plus

„V Indonésii, Malajsii a Vietnamu o letoun projevili zájem státní i soukromí provozovatelé.   Ve druhé fázi jsme s L-410 NG navštívili Indii, konkrétně výstavu AERO India, jež je v mnoha ohledech nejdůležitější akcí v regionu. I tam se náš letoun potkal se zájmem,“ doplňuje Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries.

Úvěry do 1,2 miliardy

Záruky EGAP Plus pomáhají českým firmám od loňského roku. „V tuto chvíli evidujeme přes padesát vážných zájemců o garance EGAP Plus, z čehož 10 žádostí je ve vyšší fázi rozpracovanosti. Jedná se o úvěry v objemu od 1,5 milionu až po 1 miliardu korun,“ vysvětluje místopředseda představenstva EGAP Marek Dlouhý.

Vůbec první bankou, která o záruky EGAP Plus pro české exportéry požádala je UniCredit Bank.

„Naším cílem je podpora Aircraft Industries v zachování její jedinečné výroby turbovrtulových letounů v naší zemi včetně dalších inovací, ale i umožnění expanze společnosti na nové trhy s cílem nahrazení vysoké závislosti na ruském trhu z dob minulých,“ prozrazuje Zdeněk Pazderník, manažer Working Capital Solutions UniCredit Bank.

Kdo může získat záruku EGAP Plus?

  • Firmy, u kterých podíl vývozu na ročních tržbách činí min. 25 %
  • Výrobce, tj. subdodavatel pro vývozce se prokazuje nepřímo podílem vývozce
  • Podnik má více než 100 zaměstnanců
  • Úvěr činí max. 15 % z celkových ročních tržeb (z průměru za poslední 3 roky)
  • Úvěr se snižuje o aktivní úvěry v rámci záruk COVID Plus
  • Minimální výše 5 milionů korun
  • Maximální výše 1, 200 miliardy (v součtu na skupinu)
  • Účel úvěru – investice či úvěr na pracovní kapitál

Požádat je nutné prostřednictvím úvěrující banky

Podle Jiřího Podpěry umožní firmě spolupráce s EGAP pokračovat v záchraně českého leteckého průmyslu. „Jsme rádi, že je o letouny enormní zájem na asijských trzích a můžeme tak přesunout pozornost tímto směrem. Věříme, že se nám brzy podaří navázat na původní prodejní objemy,“ doufá zástupce OMNIPOL.

Rozpočet záručního programu EGAP Plus počítá s krytím úvěrů do celkové výše 6,25 miliardy korun. Žádosti je možné podávat elektronicky přímo na stránkách EGAP.cz. Délka záruky je maximálně 6 let. Úvěr je možné použít jak na provozní financování, tak i na financování investice. Program není určen pro firmy podnikající v oblastech ubytování, cestovního ruchu a hazardních her. Vystavování záruk skončí na konci roku 2023.

Za dobu své třicetileté existence EGAP podpořil vývoz českých firem v objemu přesahujícím jeden bilion korun do 130 zemí světa.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme