Zastropování cen energií snížilo inflaci, roční dosáhla v říjnu 15 procent

Vládní zastropování cen energií zabrzdilo inflaci. Ceny v říjnu klesly ve srovnání se zářím o 1,4 procenta. Roční inflace dosáhla 15,1 procenta (o 2,9 procentního bodu méně než v září). Ekonomové ale očekávají v listopadu a prosinci opět zrychlení inflace a obávají se recese.

Čísla jsou růžovější, než očekávali ekonomové. Analytici upozorňují, že inflace klesla díky promítnutí úsporného tarifu do faktur a odpouštění poplatků za obnovitelné zdroje energie (při placení elektřiny).

Ilustrační fotografie

Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali pro říjen asi osmnáctiprocentní inflaci, Česká národní banka ji odhadovala na 17,4 procenta. Reálná čísla jsou tedy příjemným překvapením.

Jen jsme si koupili čas?

Ekonomové ale varují před přílišným optimismem. „Pokles inflace díky zásahům vlády může vést k myšlence, že by bylo vhodné, aby docházelo k navyšování štědrosti vládních opatření a tím se ještě více bojovalo proti zvyšování cen. Tato teze však neplatí, protože vládní opatření jsou prováděna na dluh a budou v ekonomice vytvářet nové inflační tlaky,“ myslí si hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle něj jsme si pouze koupili čas na řešení problémů. „Ty však nejdou odstranit tím, že se budeme ještě rychleji zadlužovat,“ doplňuje.

Z meziročního pohledu došlo v Česku k poklesu ceny elektřiny o 38,2 procenta. Cena na trhu ovšem zůstává vysoká, proto by lidé podle Křečka měli stále šetřit. Neměli by navyšovat svou spotřebu, i když obdrželi dotace. „Vliv Úsporného tarifu bude dočasný, a i při zastropování cen energií budou lidé platit vyšší účty, než na které byli zvyklí,“ upozorňuje analytik.

Inflace v Česku konečně zpomalila. Neblíží se recese?

Cena zemního plynu meziročně vzrostla o 85,3 procenta, cena tuhých paliv se zvýšila o 67,1 procenta a teplo a teplá voda podražily o 24,8 procenta. Zvyšuje se také cena potravin. Oproti říjnu 2021 je dnes mouka dražší o 53 procent, drůbeží maso o 42 procent, cena vajec se zvýšila o 53 procent a cukr je dražší dokonce dvojnásobně.

Ceny skokově narostly zejména u položek, které patří k nezbytným položkám spotřebního koše Čechů. Lidé proto chudnou, méně utrácejí, snižuje se spotřeba a tuzemskému hospodářství hrozí recese.

Říjnový pokles inflace je jen přechodný

„Meziměsíční pokles souvisel výhradně s vládními opatřeními ve formě příspěvku na elektřinu. Ceny dalších druhů energií se dále zvyšovaly,“ připomíná ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Říjnová čísla se podle ekonoma ukáží jako přechodná. Vliv prominutí Úsporného tarifu je podle něj jednorázový a ceny elektřiny se prý budou opět zvyšovat.

„V listopadu navíc dostane meziroční inflace citelný impuls k růstu z titulu nízké základny v souvislosti se snížením DPH na elektřinu a plyn na nulu pro závěrečné dva měsíce loňského roku. I bez započítání tohoto technického vlivu je nicméně třeba počítat s dalším zdražováním všech druhů energií. Naopak u řady položek se projeví vyšší základna a jejich cenový růst může zvolnit. To může být případ pohonných hmot nebo imputovaného nájemného,“ popisuje Rožumberský.

Inflace vykázala v meziročním vyjádření nárůst jen 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. ČNB pak odhadovala 17,4 procenta.

Lukáš Kovanda, ekonom

Inflace by měla začít klesat v lednu a kolem poloviny roku se může dostat do jednociferných čísel, věří analytik.

Říjnová inflace zřejmě postoj bankovní rady ČNB k sazbám nezmění. Většině jejích členů se zdá současná výše úrokových sazeb adekvátní. „V blízké budoucnosti tedy nepočítáme s růstem ani poklesem sazeb,“ dodává Rožumberský.

Koruna reagovala oslabením

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy inflace v Česku v říjnu opět všechny zaskočila.

„Tentokrát ovšem tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. Česká národní banka pak počítala se 17,4 procenty,“ připomíná ekonom.

Ve zbývajících dvou měsících roku dojde podle něj opět k rychlejšímu růstu cen, částečně korekčnímu, ovšem inflace by již neměla dosáhnout úrovně dvaceti procent. V příštím roce bude postupně klesat.

„Za celý letošní rok dosáhne inflace průměrně úrovně kolem patnácti procent, v příštím roce kolem deseti procent,“ dodává Kovanda.

Také podle něj dnes zveřejněná data snižují pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb v podání České národní banky. Koruna v reakci na jejich zveřejnění oslabila.

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme