Zástupci České republiky navštívili Uruguay

Delegace poslanců Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, vedená místopředsedou PS Janem Skopečkem, navštívila ve dnech 9. až 12. listopadu 2022 Uruguay.

Členy delegace byli dále předseda Zahraničního výboru Marek Ženíšek, místopředseda Jaroslav Bžoch, předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík a poslanec Michal Ratiborský.

Ilustrační fotografie

Delegace byla přijata na vysoké úrovni, a to jak vedením Poslanecké sněmovny Východní republiky Uruguay, kde byla mj. ustavena Skupina přátel ČR – Uruguay, tak v Parlasuru (parlamentu uskupení Mercosur), ale i na vládní úrovni náměstkyní ministra zahraničí Uruguaye Carolinou Ache Batlle.

Součástí návštěvy byla i prohlídka Katolické univerzity Uruguaye, schůzka s jejím vedením a též rozhovor místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka v nejčtenějším uruguayském listu El País.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Poslanecká delegace přicestovala do Uruguaye z Chile a šlo o první cestu zahraničního výboru Parlamentu ČR mimo Evropskou unii od pandemie covidu-19. Tuto skutečnost poslanci připomínali na úvod všech svých schůzek v Montevideu s tím, že dokládá velký význam, který ČR právě těmto dvěma zemím v regionu přikládá. Jde o stabilní země s dlouholetou demokratickou tradicí a společnými hodnotami, které s nimi ČR sdílí.

Uruguay je navíc, podobně jako ČR, spíše menší stejně smýšlející zemí v rámci většího uskupení (Mercosur, resp. EU), kde jsou obě země díky své velikosti a charakteru svých ekonomik proexportně orientované. Právě tuto skutečnost všichni partneři v Uruguayi s nadšením kvitovali, především v souvislosti s potřebou dokončení a uzavření Dohody o volném obchodu mezi EU a Mercosur, jíž jsou obě země ve svých příslušných blocích aktivními podporovateli.

Poslanecká delegace z ČR rovněž na všech svých schůzkách poděkovala svým partnerům za pevný a rozhodný postoj Uruguaye při jednoznačném odsouzení ruské agrese na Ukrajině.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina).

• Teritorium: Amerika | Uruguay | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme