Zastupitelské úřady na Ukrajině spouští omezený nábor žádostí o víza

Zastupitelské úřady ČR na Ukrajině obnovují vízovou agendu – Generální konzulát ve Lvově už od pátku 22. května, Velvyslanectví ČR v Kyjevě by mělo obnovit částečný provoz v průběhu příštího týdne. Zaměří  se především na udělování sezónních pracovních víz.

„Po řadě vyjednávání s ukrajinskými úřady se nám podařilo alespoň částečně obnovit vízovou agendu. Česká ekonomika tamní pracovníky potřebuje. Cílem je pomoci především českému zdravotnictví a zemědělství, kde dnes akutně chybí právě sezónní zaměstnanci,“ shrnul šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Generální konzulát ve Lvově využije plně svých kapacit a umožní příjem zhruba 60–70 žádostí, v největší míře za účelem sezónního zaměstnání.

Ačkoliv vízový režim je Ukrajině obnoven zatím jen v omezeném rozsahu, vedle zemědělských pracovníků budou moct o víza žádat také vysoce kvalifikovaní pracovníci a pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a ve vědeckém výzkumu, žadatelé v režimu Student či rodinní příslušníci cizinců, jež v Česku už pobývají. „Příjem vízových žádostí ve vízových  centrech na Ukrajině zatím není možný, jelikož centrální ukrajinské úřady s ohledem na komplikovanou epidemiologickou situaci v zemi nepovolily jejich otevření,“ vysvětluje náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

Vízová agenda je na základě vývoje epidemiologické situace v jednotlivých zemích obnovena už od 11. května 2020, a to v omezeném rozsahu na 27 vybraných zastupitelských úřadech, např. v Soulu, Sydney, Vídni, Záhřebu nebo v Chicagu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR je připraveno obnovit vízovou agendu v plném rozsahu v závislosti na rozvolnění ochranných opatření v Česku i v zahraničí. 

Aktuální informace k vízové problematice jsou pro veřejnost pravidelně aktualizovány na webových stránkách MZV ČR i na webových stránkách jednotlivých zastupitelských úřadů.

• Teritorium: Ukrajina
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme