Zbraně, střelivo i drony, jordánská armáda je šancí i pro české zbrojaře

Jordánská armáda má zájem o řadu výrobků a technologií, které nabízejí české zbrojařské firmy. Příležitostí, jak jordánským zástupcům nabídnout kvalitní české produkty, přitom bude v dohledné době hned několik.

Na bezpečnost vynakládá Jordánsko každoročně přibližně třetinu svého rozpočtu. Vzhledem ke své geopolitické pozici na Blízkém východě se jedná doslova o životně důležitou investici, jak udržet vnitřní i vnější stabilitu země.

Ilustrační fotografie

Jordánská armáda má tak mimořádný zájem o nejmodernější a nejkvalitnější vybavení. Vzhledem k rozsáhlým pouštním oblastem, v nichž se nachází většina jordánských hranic včetně těch se Sýrií a Irákem, se armáda kromě tradičního vojenského vybavení, jako jsou ruční střelné zbraně, střelivo či výbušniny, aktivně zajímá také o sofistikované moderní technologie k ochraně hranic a monitoringu jejich narušování. Patří sem drony, ale také o systémy pro průzkum nepřístupných oblastí.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Královská zbrojovka spolupracuje s Tatrou

I s ohledem na to, že Jordánsko nemá vlastní ministerstvo obrany a jeho funkce téměř výhradně plní armáda sama, je rozhodování o akvizicích potřebného materiálu plně v jejích rukou. K uzavírání obchodů s místními i zahraničními dodavateli je oprávněna i armádou vlastněná společnost JODDB (Jordan Design & Development Bureau), která zastřešuje především několik výrobních závodů na vojenské vybavení. Značný podíl produkce země vyváží zejména do dalších arabských a také subsaharských afrických zemí.

JODDB je ale také jako jediná v Jordánsku oprávněna k testování vojenského materiálu (i dalšího vybavení pro jiné ozbrojené složky), a to v rámci její podřízené organizace zodpovědné za výzkum a vývoj. JODDB je dlouhodobě spokojena se spoluprací s českými firmami a má zájem testovat jejich nové zboží. Příkladem dobrých vztahů JODDB s českými firmami je intenzivní a úspěšná spolupráce se společností TATRA Trucks. Pro armádu pak může nakupovat už jen několik soukromých firem, které k tomu získaly patřičnou vládní licenci.

Dobře nastartovaný trend česko-jordánských vztahů v obranném průmyslu posílila úspěšná reprezentace Česka na posledním veletrhu SOFEX, který proběhl v rudomořském přístavu Akaba na přelomu října a listopadu loňského roku. Tohoto největšího jordánského veletrhu vůbec, jehož organizátorem je mimochodem jedna z podsložek JODDB, se zúčastnily české firmy Excalibur, JPrecision, Česká zbrojovka/Colt CZ a Tatra Trucks.

Českou expozici přitom navštívil i samotný jordánský král Abdullah II. Na tomto úspěchu se významnou měrou podílela i aktivní účast Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP), která zde na okraj veletrhu podepsala memorandum o porozumění a spolupráci s nejvýznamnější jordánskou nestátní podnikatelskou organizací Jordan European Business Association, jejímž členy jsou i obchodníci s vládní licencí pro obchod s vojenským materiálem. Memorandum by mělo především podpořit další užší spolupráci v této oblasti, AOBP navíc navázalo i přímé vztahy s JODDB.

Ilustrační fotografie

Jordánská delegace se chystá do Brna

Nejbližší příležitostí pro kontakt s jordánskou armádou i konkrétně zástupci JODDB bude na brněnském veletrhu IDET, kam se letos Jordánsko chystá i v návaznosti na dobře nastavené vztahy vyslat rozsáhlou vlastní delegaci. V září 2023 by měl v Praze proběhnout kulatý stůl k spolupráci v obranném průmyslu, za přítomnosti zástupců státu, AOBP, JODDB a samozřejmě firem samotných.

Otevírání příležitostí pro české zbrojařské firmy by mělo pak pokračovat na dalším ročníku veletrhu SOFEX, který je naplánován na květen 2024, opět v Akabě. Podrobné informace k zmíněným akcím i obecně k možnostem českých firem na jordánském trhu lze získat na e-mailu commerce_amman@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ammánu (Jordánsko). Autorka: Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Jordánsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme