Žďár nad Sázavou je investičně nejatraktivnějším regionem roku

CzechInvest uspořádal v červnu ve Znojmě 2. ročník konference Potenciál místní ekonomiky. Titul Investičně atraktivní region 2018 zde získalo město Žďár nad Sázavou, na 2. a 3. místě se umístila města Polná a Lanškroun.



Zastupitelé měst a obcí na akci diskutovali o spolupráci při budování podnikatelské infrastruktury.

„České obce už si zvykly spolupracovat například na budování společných vodovodů, kanalizací nebo cyklostezek. Podobná spolupráce zaměřená na podporu investic je však stále ještě spíše výjimečná. Přitom vybudování zázemí, které přiláká ty správné podnikatele, je předpokladem dalšího hospodářského růstu obcí,“ říká Patrik Reichl, ředitel jihomoravské kanceláře agentury CzechInvest.

Vítězný Žďár nad Sázavou zaujal odbornou porotu zejména promyšlenou strategií plánování, kterou vyvažuje podporu podnikatelů a vytváření dobrých životních podmínek pro obyvatele. „Účast v soutěži je skvělý zdroj srovnání a inspirace. Chcete-li být nejlepší, musíte se těmi nejlepšími inspirovat. Zároveň získáte kontakty, povědomí o tom, co funguje jinde, zpětnou vazbu, jak je na tom město ve srovnání se zbytkem republiky, co děláme dobře, kde máme příležitost pro zlepšení,“ říká starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Ocenění za 2. místo si odneslo město Polná na Jihlavsku, a to za investice do vzdělávací a podnikatelské infrastruktury a také za aktivní komunikaci s podnikateli. Za spolupráci radnice se zaměstnavateli reprezentovanými Společenstvím firem Lanškrounska získal pomyslný bronz Lanškroun.

Soutěž Investičně atraktivní region pořádá agentura CzechInvest již třetím rokem. Letos se do ní přihlásilo 25 českých měst a obcí, do finále postoupilo osm z nich. Loni zvítězily Kunovice a předloni STAR region,tedy uskupení tří středočeských obcí Dolní Břežany, Hodkovice a Vestec.

 

Doporučujeme