Ze spartakiádního stadionu má být největší startupový hub světa, zaznělo na konferenci

Digitalizace bude v příštích letech hrát v byznysu stále větší roli. Shodli se na tom účastníci konference Prague Digital Council, kterou u příležitosti českého předsednictví Radě EU pořádala v pražském Lichtenštejnském paláci Hospodářská komora.

EU musí trend digitalizace zachytit a nové technologie a investice do nich nejrůznějšími cestami podporovat a nesvazovat je přílišnými regulacemi. Stejně tak je důležité podpořit investice do kybernetické bezpečnosti, která s digitalizací úzce souvisí, shodli se účastníci.

Strahovský stadion hledá využití, mohl by z něj být ráj startupů.

Konference se zúčastnila více než stovka hostů z řad podnikatelů, politiků a odborníků na oblast digitalizace. „Oceňujeme, že se digitální konference účastnili vysocí představitelé evropských institucí a firem, ale také lídři v oblasti digitální ekonomiky z USA. V krizových dobách, jako jsou ty dnešní, je důležitější než kdy dříve úzce spolupracovat s partnery z třetích zemí, které sdílejí stejné demokratické hodnoty jako my v EU, a jsem rád, že v digitální agendě se nám to daří,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

Česko je přeborník v e-shopech

„Evropa má všechny předpoklady k tomu, aby výrazně modernizovala svou ekonomiku a aby se digitální ekonomika stala základem růstu celé Evropy. Česko může sloužit jako úspěšný příklad dalším zemím – již dnes jsme šampionem v e-commerce a v Česku vznikají desítky zajímavých technologických startupů, digitální technologie začíná využívat stále více malých a středních podniků, což jim zlevňuje podnikání a zjednodušuje přístup na nové trhy. Nová evropská pravidla pro digitální ekonomiku ale musí být nastavena tak, aby tuto modernizaci podporovala a zejména inovativním startupům nebránila zkoušet nové nápady,“ zdůraznil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

České předsednictví posunulo několik důležitých návrhů

Konferenci uvedli vedle náměstka ministra průmyslu a obchodu a pověřeného generálního ředitele agentury CzechInvest Petra Očka také náměstek ministra financí Roman Binder. Následovala debata se zástupci podnikatelské sféry na téma konkurenceschopnost v globální digitální ekonomice, kterou vedla Frances Burwell z amerického think-tanku Atlantic Council. Debaty se zúčastnili prezident společnosti Mastercard Europe Mark Barnett, viceprezidentka společnosti Amazon odpovědná za veřejnou politiku EU Lucy C. Cronin, CEO a zakladatelka společnosti Packeta Group Simona Kijonková, viceprezidentka společnosti Google odpovědná za vládní záležitosti a veřejnou politiku pro Evropu Annette Kroeber-Riel a ředitelka oddělení veřejné politiky pro střední Evropu ve společnosti Meta Julia Reuss.

Následně promluvil poradce předsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku a náměstek ministra pro evropské záležitosti Tomáš Pojar o důležitosti digitalizace v souvislosti s otázkami bezpečnosti v rámci Evropské unie. Je to navíc české předsednictví Radě EU, které dojednává řadu klíčových digitálních návrhů. „České předsednictví EU výrazně posunulo kupředu několik klíčových návrhů v oblasti digitální ekonomiky – zejména rámec pro sdílení dat v soukromé sféře neboli Akt o datech, či nový rámec rozvoj umělé inteligence na principech etických standardů a ochrany lidských práv, neboli Akt o umělé inteligenci,“ doplnil Petr Očko.

Češi jsou rekordmani v nakupování na e-shopech.

Bude Strahov rájem startupů?

Na tuto část navázal další blok, který se zaměřil na legislativní rámec EU pro digitální inovace. Téma uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která nedávno představila rámec pro boj s dezinformacemi. Na její vystoupení navázali poslanec Evropského parlamentu Ondřej Kovařík a prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Převedení nových legislativních pravidel do praxe se věnovala poslední část konference, kdy prorektorka ČVUT v Praze Veronika Kramaříková společně s Tomášem Pluhaříkem z Indigi labs představili projekt Strahov – Startup Stadion and Sandbox. Tento projekt plánuje přerod strahovského spartakiádního stadionu v největší startupový hub a testovací centrum na světě. Na závěr konference podepsali ředitel CzechInvestu Petr Očko a rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček memorandum, aby ČVUT a český stát spojily síly v rámci tohoto ambiciózního projektu.

Hlavní město Praha a ČVUT promění Strahovský stadion na evropské technologické a testovací centrum

Prague Digital Council Conference je součástí řady akcí Hospodářské komory k českému předsednictví Radě Evropské unie.

Doporučujeme