Železnice z Emirátů do Ománu je v předkvalifikační fázi

Firmy Oman Rail a Etihad Rail Company vyzvaly specializované dodavatele, aby se ucházeli o předkvalifikaci pro výběrové řízení na stavební práce železniční trati z emirátského Abú Dhabí do Soharu v Ománu.

Potenciální dodavatelé musí jednotlivě nebo ve společném podniku či konsorciu prokázat, že mají potřebné zdroje a odborné znalosti ke splnění požadavků. Jedná se zejména o následující: být společností nebo společným podnikem registrovaným v Ománu nebo ve Spojených arabských emirátech, mít zkušenosti s prováděním projektů podobného rozsahu a povahy (zemní práce, stavby, tunely, nákladní zařízení, silnice a sklady atd.), mít zkušenosti s návrhem, sestavováním a včasným dokončením projektů v požadované kvalitě.

Ilustrační fotografie

Předkvalifikační dokumenty bude možné zakoupit a stáhnout prostřednictvím brány služeb elektronických plateb do 27. března 2023 do 18:00 hod (místního času) za nevratnou částku 5 240 ománských rijálů nebo 50 000 dirhamů bez DPH (asi 315 tisíc Kč). Ománský ministr dopravy očekává, že do konce roku 2023 nebo na začátku roku 2024 bude udělen EPC kontrakt pro železniční projekt Omán-SAE.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Trať spojí přístav s Emiráty

Předkvalifikace je dalším mezníkem na cestě k nové trati. V září 2022 byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Oman Rail a Etihad Rail (SAE), která má vést k výstavbě 303 km dlouhé železnice z Abu Dhabí do ománského Soharu. Tím dojde k propojení mezinárodního přístavu Sohar s emirátskou železniční sítí. Předpokládané náklady jsou 1,16 mld. ománských rijálů (3 mld. USD) a výstavba má trvat 7 let. Maximální rychlost osobních vlaků má dosahovat 200 km/h (celý úsek spoj zvládne za 100 min), u nákladních vlaků 120 km/h. Denní přepravní kapacita bude 12 tisíc osob a 250 tisíc kontejnerů.

V únoru 2023 se k projektu připojila Mubadala Investment Company, která podepsala dohodu o spolupráci k provedení studie ekonomické a finanční proveditelnosti. Předpokládá se, že smlouva na bázi EPC (Engineering, Procurement, and Construction Contract) bude přidělen do konce roku 2023. Počítá se také s vyplácením kompenzací pro majitele pozemků, tedy 521 případů v guvernorátech North Batinah a Al Buraimi do konce září 2023 prostřednictvím ministerstva bydlení a územního rozvoje v rámci programu schváleného vládou. Dotazy je možné adresovat na e-mail: civil-PQ@OE-Rail.com.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie) Autor: Roman Plevák, ekonomický diplomat.

• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme