Země Zálivu budou vyžadovat chlazení dovážených potravin a nápojů

Čeští vývozci potravin a nápojů do zemí Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC), tedy do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Ománu, Kuvajtu, Bahrajnu a Kataru, mohou v blízké budoucnosti očekávat zpřísnění podmínek.

Nově bude nutné zboží převážet při teplotách nižších než 30 °C. Toto pravidlo se bude týkat nejen všech potravin dovážených na trhy zemí GCC, ale také nápojů, včetně vody.

Ilustrační fotografie

Návrh nového předpisu doslovně uvádí, že „pokud není specifikováno jinak, teploty během převozu všeho uvedeného zboží (včetně stolní a minerální vody, mouky, rýže, cukru, kávy, nealkoholických a energetických nápojů) nesmí překročit 30 °C. Teploty během přepravy musí být zaznamenávány tak, aby místní úřady mohly prověřovat dodržování tohoto nařízení.“

Pokuta za nedodržení nových podmínek (i v průběhu krátkého převozu) sice není v návrhu textu dosud uvedena, je však možné předpokládat, že nedodržení nových připravovaných pravidel by mohlo znamenat, že zboží nebude procleno a nebude vpuštěno na trh zemí GCC.

Trend bude vyrobit s méně materiálem více, říká spolumajitel společnosti Beneš a Lát

Zvýšené náklady na přepravu

Teploty v regionu Perského zálivu běžně překračují 30 °C. Přeprava zboží se stálou teplotou pod touto teplotou může být zajištěna pouze v kontejnerech s chlazením (tzv. „reefer“), což povede ke zvýšeným nákladům přepravy zboží. Nové pravidlo se má týkat nejen potravin a nápojů importovaných do GCC, ale také zboží přepravovaného na území států Perského zálivu. Zatímco kontrolu zboží při vstupu na místní trh je možné při celním odbavení vymáhat absolutně, kontrolu na území států GCC bude možné provádět jen sporadicky a selektivně.

Výše uvedené opatření je teprve připravováno a prozatím nevstoupilo v platnost. Země GCC však již ve Světové obchodní organizaci tuto „technickou překážku“ nahlásily (pod označením „GSO 2504/2022 – General Requirements for transporting Non-chilled and frozen food, ARE270“).

Čeští exportéři potravin nyní mají možnost se v předstihu na nová pravidla připravit, případně mohou zavedení této změny sledovat a vyhnout se tak případným škodám při nevpuštění jejich zboží do GCC, pokud ke striktnímu zavedení nového pravidla skutečně dojde.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Roman Plevák, ekonomický diplomat.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme