Zemědělci v Botswaně chtějí trvalý zákaz dovozu zeleniny

Botswanští zemědělci chtějí prosadit zákaz dovozu zeleniny.

Skupina producentů zeleniny z celé Botswany požaduje trvalý zákaz dovozu rajčat, brambor, zelí, mrkve, červené řepy a papriky zelené z Jižní Afriky a dalších zemí vyvážejících zeleninu. Skupina nedávno oslovila vládu Botswany, aby prodiskutovala myšlenku trvalého zákazu takového dovozu a uvedla, že místní zemědělci mohou uspokojit národní poptávku po této zelenině.

Farmáři vyjádřili jistotu, že jsou připraveni zvýšit nabídku, ale uvedli, že nejsou ochotni investovat do rozšířené výroby, protože neexistuje záruka, že supermarkety budou kupovat jejich produkci. K tomu dodávají, že pokud bude nezaveden trvalý zákaz dovozu zeleniny a supermarkety budou nadále dovážet zeleninu z Jižní Afriky, vyvolá to dojem, že tamní zemědělci nedokáží vyrobit dostatek zeleniny pro uspokojení vnitrostátní poptávky.

Mluvčí ministerstva zemědělství však řekl, že takový zákaz bude obtížné provést, protože Botswana je signatářem obchodních dohod zaměřených na liberalizaci obchodu mezi Botswanou a zeměmi Jihoafrického rozvojového společenství (SADC).

Zdroj: farmersweekly.co.za
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Johannesburg.

• Teritorium: Botswana
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme