Zemědělské a potravinářské organizace v USA chtějí nové obchodní dohody

Více než 50 amerických zemědělských a potravinářských organizací na počátku března vyzvalo Kongres, aby schválil novou legislativu, která by Spojeným státům umožnila sjednávat další dohody o volném obchodu.

Organizace argumentovaly tím, že bez nich americké zemědělství zaostává za světovou konkurencí. Tyto skupiny, které zastupují širokou škálu amerických zemědělských vývozců od kukuřice po mléčné výrobky, maso a čerstvé potraviny uvedly, že snahy administrativy prezidenta Joea Bidena o otevření nových zemědělských vývozních trhů nestačí k překonání rostoucí sítě dohod o volném obchodu uzavřených Evropskou unií, Čínou a dalšími zeměmi.

Ilustrační fotografie

Organizace uvádějí, že je to již více než deset let, co byla podepsána poslední dohoda o volném obchodu, která otevírá nové trhy pro americké zemědělské a potravinářské produkty. Citovaly nedávnou prognózu ministerstva zemědělství USDA, podle níž se USA v roce 2023 stanou čistým dovozcem potravin, a očekává se deficit obchodu s potravinami ve výši 14,5 miliardy dolarů.

„To by mělo být varovným signálem ohledně klesajícího ekonomického vlivu Ameriky ve světě v důsledku naší neschopnosti prosazovat nové obchodní dohody snižující cla,“ napsaly a požádaly zákonodárce, aby přijali legislativu pro nový úřad na podporu obchodu.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Bidenova administrativa prozatím pracuje na nových obchodních dohodách spíše s menší intenzitou, představitelka amerického zahraničního obchodu Katherine Taiová usiluje o uzavření omezenějších forem obchodních dohod zaměřených na pracovní, environmentální a digitální obchodní standardy, jako je Indopacifický hospodářský rámec a dohody s Evropskou unií týkající se konkrétních odvětví oceli a hliníku a letadel.

Nevládní organizace a sdružení ze sektoru zemědělství a potravinářství apelují na Kongres, aby se zabýval konkrétními necelními překážkami obchodu, například v oblasti bezpečnosti potravin, a dodávají, že USA by měly usilovat o „nové dohody o volném obchodu snižující cla“.

Úřad ministryně Taiové (USTR) uvádí, že pracuje na otevření nových trhů pro americké zemědělské zboží, a ve svém informačním přehledu uvedl, že v uplynulém roce rozšířil možnosti vývozu amerického hovězího masa do Pákistánu, po desetileté přestávce znovu otevřel vývoz amerických měkkýšů do EU, rozšířil přístup k vývozu amerických brambor do Mexika a zajistil 70% snížení indických cel na americké pekanové ořechy.

USTR zároveň oznámil, že uspořádá první kolo jednání o dohodě o strategickém obchodním a investičním partnerství s Keňou, která bude zahrnovat zemědělskou složku a kapitoly o pracovních a regulačních postupech, environmentálních normách a digitálním obchodu.

Autorka: Tereza Černá, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Obchod | Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme