Zemědělský veletrh SIAM 2023 v Maroku rezonuje celou Afrikou

V marockém městě Meknes proběhl ve dnech od 2. do 7. května 2023 15. ročník mezinárodního zemědělského veletrhu SIAM.

Zemědělství v Maroku představuje přibližně 14 % HDP, vytváří pracovní místa pro skoro polovinu aktivního obyvatelstva a z přibližně 23 % se podílí na celkovém marockém exportu. Primárním zemědělským odvětvím je kultivace a transformace obilovin, mlékárenství a zpracování ovoce a zeleniny.

Ilustrační fotografie

Rozloha půdy vhodné k zemědělství činí přibližně 13 % celkové rozlohy země. Tím, že se Maroko zvláště v posledních letech potýká s klimatickými jevy v podobě extrémního sucha a nedostatku přírodních srážek, souvisí se zemědělským sektorem dodávky nových technologií pro zavlažování a výrobu zelené energie. Maroko rovněž potřebuje obnovit zastaralou zemědělskou mechanizaci.

V roce 2008 marocký král spustil Zelený plán Maroka Plan Maroc Vert, který ukotvil snahy přeměnit zemědělství v moderní socioekonomické odvětví marocké ekonomiky a vyčlenil finanční rozpočet.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

V roce 2023 se Maroko stalo největším dovozcem obilovin z EU. Propad domácí sklizně obilovin vlivem rekordního sucha 2021–2022 je nahrazován dovozem zejména ze zemí jako Francie, Itálie, Polsko, Estonsko nebo Rumunsko, částečně stále probíhá dovoz z Ukrajiny a Ruska.

Mezioborový svaz obilovin a zeleniny Maroka (Office national interprofessionnel des céréales et des legumineuses) v březnu 2023 prodloužil finanční dotaci na dovoz obilovin do května 2023. Výzkumný ústav agronomický zveřejnil informaci o završení kultivace tří nových variant pšenice (Nachit, Jabal, Jawahir) a tří variant ječmene (Chiffa, Assiya, Khnata). Nové odrůdy mají být více odolné vůči extrémnímu suchu. Ústav doporučuje jejich výsev po celém Maroku.

Maroko je na první pohled zemí rajčat a olivového oleje. Na vývoz rajčat z Maroka je ale např. od března 2023 uvalena denní vývozní kvóta, od které si marocké Ministerstvo zemědělství slibuje snížení rekordních cen na domácím trhu. Opatření by se nemělo dotknout keříkových rajčat, které směřují především na evropský, tedy i český trh.

Ilustrační fotografie

Pro zajímavost např. v letech 2020–2022 Maroko zčtyřnásobilo vývoz mražených malin do EU a stalo se druhým největším vývozcem melounů do EU. V roce 2022 bylo čtvrtým největším vývozcem borůvek na světě.

Není proto divu, že marocký mezinárodní zemědělský veletrh SIAM v roce 2019 navštívilo 850 tis. návštěvníků a vystavovatelů ze 60 zemí světa. Po odmlce způsobené pandemií se nový ročník veletrhu rozběhl na začátku května 2023 v marockém městě Meknes a svou prestiž rozhodně neztratil. To potvrdila i osobní návštěva veletrhu velvyslancem ČR v Marockém království, který společně s velvyslankyní EU v Marockém království otevřel stánek EU. Stánek navštívil rovněž předseda vlády a ministr zemědělství Marockého království.

K vidění byly firmy především z Evropy (např. Francie, Španělsko, Německo, Nizozemsko, Polsko), Afriky (např. Pobřeží slonoviny, Senegal), Jižní Ameriky (např. Brazílie, Mexiko) a Asie (např. Vietnam).

ČR zvažuje účast na veletrhu v květnu 2024. Z velké části záleží na chuti českých firem se veletrhu účastnit. Byla by škoda nevyužít jedinečné příležitosti v tomto oboru prezentovat české technologie především v oblasti zemědělské mechanizace, vodního hospodářství a zelené energie. Více informací o plánované účasti českých firem na veletrhu v roce 2024 můžete získat od ekonomického oddělení velvyslanectví ČR v Rabatu nebo kanceláře CzechTrade v Rabatu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rabatu (Maroko).

• Teritorium: Afrika | Maroko | Zahraničí

Doporučujeme