Zjednodušte vízový proces pro Ukrajince, vyzvala vládu Hospodářská komora

Krize na Ukrajině může výrazně omezit vydávání víz pro její občany pracující v České republice. Držitelé krátkodobých víz by proto měli mít možnost získat dlouhodobá víza na území Česka bez nutnosti návratu na Ukrajinu.

V dopise adresovaném premiérovi Petru Fialovi to sdělil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

V ukrajinské metropoli Kyjev dochází v tuto chvíli k pozastavení vyřizování víz Ukrajinců mířících do Česka za prací. | MaxxjaNe / Shutterstock.com

Loni zpracovala komora žádosti o více než 21 tisíc Ukrajinců

Jen v roce 2021 Komora zpracovala přes 4,5 tisíce žádostí zaměstnavatelů o více než 21 tisíc kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. „Již dnes máme informaci od ministerstva zahraničních věcí, že dochází k pozastavení vyřizování krátkodobých a dlouhodobých víz na Zastupitelském úřadu v Kyjevě. Generální konzulát ve Lvově a spolupracující vízové centrum v tuto chvíli nepřerušily svoji činnost. Ovšem vzhledem k eskalující situaci v zemi je nutné dopředu počítat s možností, že dojde k uzavření i těchto zastupitelských úřadů a nebude tak možné zajistit další dlouhodobě požadovaný počet nových žádostí od zaměstnavatelů,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V ČR existuje podle Hospodářské komory řada oborů, které se bez zaměstnanců z Ukrajiny neobejdou. Týká se to zejména obchodu nebo ubytovacích a dalších služeb. „Proto chceme jednat o tom, aby vláda umožnila co nejrychlejší sloučení ukrajinských rodin a hladké vyřízení těchto žádostí, jejichž počet aktuálně rychle roste. Vnímáme postoj českých zaměstnavatelů a projevenou společenskou odpovědnost vůči jejich ukrajinským zaměstnancům a doporučujeme co nejrychleji adekvátně nastavit kvótu pro co nejrychlejší vyřízení sloučení rodiny,“ dodává viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Komora zároveň nabízí svou součinnost i odborné kapacity při vyjednávání o zefektivnění vízové politiky a dalších záležitostí týkajících se současných dopadů ukrajinské krize na firmy. „Proto bychom uvítali zapojení Komory do činnosti meziresortní pracovní skupiny, kterou vláda zamýšlí vytvořit, s cílem připravovat systémová opatření s ohledem na rizika spojená se současnou situací na Ukrajině. Podporujeme také, aby se žadatelé o víza nemuseli vracet do zemí původu kvůli podání žádostí nebo vyzvednutí uděleného víza,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Kvóty na počet Indů, Mongolů či Kazachstánců jsou nedostatečné

Hospodářská komora v dopise předsedovi vlády zároveň upozornila na dlouhodobě nedostatečně nastavenou kvótu pro některé země v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec. „Zejména Indie, Kazachstán, Moldavsko a Mongolsko jsou země, kde dlouhodobě podle našich členů nekoresponduje nastavená kvóta se zájmem českých zaměstnavatelů o zahraniční pracovníky. Ta mnohdy převyšuje několinásobně nastavenou kvótu, což způsobuje prodloužení vyřízení zaměstnanecké karty zahraničního pracovníka, a tím dobu nástupu u českého zaměstnavatele. Jsme předvědčeni, že umíme zajistit k tomuto tématu odpovídající diskuzi o potřebných změnách,“ říká viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Kvůli očekávanému nedostatku pracovních posil z Ukrajiny je tím důležitější zvážit navýšení kvót pro počty pracovníků z jiných zemí.

Právě riziko válečného konfliktu na Ukrajině a komplikace náborů nových pracovníků přinese podle Komory zvýšený zájem zaměstnavatelů o pracovníky z ostatních států. Z tohoto důvodu chce diskutovat o urychleném nastavení dostatečných kvót pro ostatní programové země.

Doporučujeme