Zlínskému podnikání kraluje výroba letadel a sušení ovoce

Odborná porota udělila ocenění MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje Zuzaně Forejtkové, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny. Mezi firmami zvítězila a titul IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje si odnesla společnost Aircraft Industries zabývající se výrobou, prodejem a servisem letounů L 410.

Vítězná živnostnice Zuzana Forejtková zpracovává zbytkovou surovinu, kterou získává od lokálních farmářů a dodavatelů. Jde o vizuálně neprodejné ovoce, které je pro sušení ideální.

Vítězové soutěže ve Zlínském kraji.

Forejtková hledá možnosti, jak zabránit plýtváním s potravinami. „Naší filozofií je žít udržitelně, neplýtvat přírodními ani lidskými zdroji a efektivně využívat potenciál. Splňujeme principy cirkulární ekonomiky, budujeme svůj ovocný sad, díky kterému budeme na trhu udržitelní, zpracováváme zbytkovou surovinu, a předcházíme tak vytváření odpadu,“ říká Zuzana Forejtková. Myšlenku sušírny podporoval také fakt, že její sestra vlastnila obchod se zdravou výživou, takže první odběratel byl na světě. Vždy se snažila, aby její podnikání mělo nějaký přesah, aby práce nebyla jen o vydělávání peněz, ale aby byla i přínosná pro okolí. Začínala s několika málo produkty, nyní jich má bezmála šedesát. Má e-shop, který neustále zlepšuje, prodává přes on-line farmářské tržiště, jezdí na trhy po regionu. Suší i na zakázku, v loňském roce připravila přes tři tisíce vánočních balíčků pro několik velkých firem v okolí.

„Gratulujeme k vítězství. Vnímáme, že paní Forejtková své podnikání bere jako službu společnosti. Její podnikání má přesah i do sociální sféry. Stejně jako MONETA si uvědomuje, jak důležité je začleňovat do společnosti občany s hendikepem a dát jim stejnou šanci na plnohodnotný život, jako mají lidé bez hendikepu,“ okomentoval vítěze za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Stříbro bere tesař Antonín Papšík, který se věnuje roubeným stavbám. Bronz si odváží Břetislav Jalůvka, který navrhuje a realizuje zahrady.

Houslařství a prodej paruk ovládly podnikatelské soutěže v Karlovarském kraji

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Zlíně získala také Zuzana Forejtková.

Vítězná firma provozuje i Střední školu leteckou

Vítězná firma Aircraft Industries je společnost s více než osmdesátiletou tradicí letecké výroby, která se v současné době zabývá vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L 410. Intenzivně se věnuje výzkumu, vývoji a nabízí kooperaci firmám nejrůznějších oborů, provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem Střední školy letecké. „Naším cílem je vyrábět letadla nejvyšší kvality, které zajistí našim zákazníkům bezpečnou a spolehlivou leteckou přepravu pasažérů i zboží, a to s co nejnižšími náklady,“ říká Olesya Sadiyarová z marketingového oddělení.

Jedna z verzí letounu L 410. | Aircraft Industries

L 410 jako dvoumotorový, turbovrtulový stroj byl od samého začátku vyvíjen pro potřeby regionální přepravy cestujících a nákladů, s důrazem na možnost provozu na malých letištích mimo hlavní letecké trasy, v odlehlých oblastech s náročnými klimatickými podmínkami. Teď je malý dopravní stroj L 410 Turbolet jednou z největších legend, kterou dal světu československý letecký průmysl. Od roku 1969 bylo sériově vyrobeno více než 1 200 letounů řady L 410, z nichž je stále v provozu přibližně 130 letounů ve více než 60 zemích, na pěti kontinentech. V současné době zaměstnává společnost 939 lidí. Za rok 2021 vyrobila celkem jedenáct letounů. „Představují nejmodernější technologie, která připomíná podobně inovativní vozy ID. Jsem rád, že pokračuje tradice leteckého průmyslu u nás a vyvíjí se nejmodernější technologie také v tomto odvětví,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma ORTO plus, výrobce zdravotní a barefootové ručně šité obuvi. Bronz si odváží společnost PSÍ HUBÍK, výrobce motocyklového oblečení.

Celonárodní finále bude v prosinci v Praze

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje:

1. Aircraft Industries, a.s. – výroba, prodej a servis letounů L 410 (Kunovice)

2. ORTO plus s.r.o. – výroba zdravotních a barefootové ručně šité obuvi (Zlín)

3. PSÍ HUBÍK s.r.o. – výroba motocyklového oblečení (Tlumačov)

MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje:

1. Zuzana Forejtková – sušení ovoce a zeleniny (Rožnov pod Radhoštěm)

2. Antonín Papšík – tesař (Hošťálková)

3. Břetislav Jalůvka – návrhy a realizace zahrad (Zlín)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Zlínského kraje:

KASVO spol. s r.o. – výroba a prodej nábytku (Uherský Brod)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Zlínského kraje:

Zuzana Forejtková – sušení ovoce a zeleniny (Rožnov pod Radhoštěm)

Medailonky vítězných firem

Aircraft Industries, a.s. – Kunovice

www.let.cz

Aircraft Industries je společnost s více než osmdesátiletou tradicí letecké výroby, která se v současné době zabývá vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L 410. Intenzivně se věnuje výzkumu, vývoji a nabízí kooperaci firmám nejrůznějších oborů, provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem Střední školy letecké. „Naším cílem je vyrábět letadla nejvyšší kvality, které zajistí našim zákazníkům bezpečnou a spolehlivou leteckou přepravu pasažérů i zboží, a to s co nejnižšími náklady.“ L 410 jako dvoumotorový, turbovrtulový stroj byl od samého začátku vyvíjen pro potřeby regionální přepravy cestujících a nákladů, s důrazem na možnost provozu na malých letištích mimo hlavní letecké trasy, v odlehlých oblastech s náročnými klimatickými podmínkami. Teď je malý dopravní stroj L 410 Turbolet jednou z největších legend, kterou dal světu československý letecký průmysl. Od roku 1969 bylo sériově vyrobeno více než 1 200 letounů řady L 410, z nichž je stále v provozu přibližně 130 letounů ve více než 60 zemích, na pěti kontinentech. V současné době zaměstnává společnost 939 lidí. Za rok 2021 vyrobila celkem jedenáct letounů.

ORTO plus s.r.o. – Zlín

www.ortoplus.cz

Vyrábí unikátní ručně šitou obuv se zvýšeným zdravotním účinkem. Dále vyrábí i pravé barefooty pro chůzi naboso, která svým tvarem flexibilní podrážky dokonale kopíruje lidské chodidlo. „Jsme malý, ale zato pružný výrobce a umíme vyrobit boty různých barev, šířek, s volbou dětských ozdob a různé typy podrážek. Maximálně využíváme regionální komponenty, podporujeme zaměstnanost v příhraničním regionu Bílých Karpat.“ Věnuje velký podíl ruční práce každému páru, který je určen pro daného zákazníka. Klient si navíc obuv může dokonale přizpůsobit svým potřebám. Toto vše dokáže vyrobit s láskou a za sériovou cenu. Motivací bylo zlepšení života osob, kteří trpí deformacemi chodidel a nemohou žít plnohodnotný a nerušený život. Zákazníky jsou všichni lidé, kteří dbají o své zdraví a vlastní nohy. Snaží se i přes složitosti ve výrobě poskytnou širokou variabilitu možnosti výroby tak, aby přinesla zákazníkovi maximální užitný efekt a účinek i spokojenost.

PSÍ HUBÍK s.r.o. – Tlumačov

www.psihubik.cz

Zabývá se výrobou motocyklového oblečení od roku 1990. Jejím oborem je kožená a textilní oděvní produkce zaměřená na motocyklisty. Vedle konfekční motokolekce je specializací zakázkové šití motokombinéz v individuálních designech přímo na míru jednotlivce. Výrobu od návrhu po realizaci zajišťuje ve vlastním výrobním závodu v České republice. Prodej v České republice uskutečňuje zejména prostřednictvím vlastních značkových výrobních prodejen v Tlumačově u Zlína a v Plzni a buduje novou partnerskou obchodní síť v dalších městech, jako je Praha, Brno, Tábor a Ostrava. O zahraniční zákazníky se stará exportní tým odborných prodejců v sídle společnosti v Tlumačově. „Při výrobě se opíráme o zkušenosti našich zákazníků, profesionálních závodníků, instruktorů motoškol, kteří testují naše oděvy v praxi, často v extrémní zátěži. Touto spoluprací neustále zdokonalujeme naše výrobky.“ Kombinézy a oblečení je možné vidět na jezdcích Mistrovství světa GP, Supermoto, Rally DAKAR, VIP osobnostech, dobrodružných cestovatelích a dalších milovnících motorek. Poslední inovací je zavedení airbagových systémů pro motorkáře do motocyklových kombinéz a bund. Na trhu je společnost již více než třicet let.

Trojice nejlepších živnostníků

Zuzana Forejtková – Rožnov pod Radhoštěm

Zpracovává zbytkovou surovinu, kterou získává od lokálních farmářů a dodavatelů. Jde o vizuálně neprodejné ovoce, které je pro sušení ideální. Hledá možnosti, jak zabránit plýtváním s potravinami. „Naší filozofií je žít udržitelně, neplýtvat přírodními ani lidskými zdroji a efektivně využívat potenciál. Splňujeme principy cirkulární ekonomiky, budujeme svůj ovocný sad, díky kterému budeme na trhu udržitelní, zpracováváme zbytkovou surovinu, a předcházíme tak odpadu.“ Myšlenku sušírny podporoval také fakt, že její sestra vlastnila obchod se zdravou výživou. Takže první odběratel byl na světě. Vždy se snažila, aby její podnikání mělo nějaký přesah. Aby práce nebylo jen o vydělávání peněz, ale aby to bylo i pro okolí přínosné. Začínala s několika málo produkty, nyní jich má bezmála 60. Má e-shop který neustále zlepšuje, prodává přes on-line farmářské tržiště, jezdí na trhy po regionu. Suší i na zakázku, v loňském roce připravila přes 3 tisíce vánočních balíčků pro několik velkých firem v okolí.

Antonín Papšík – Hošťálková

Jeho děda i otec byli tesaři, jak se dalo předpokládat, i on šel na obor tesař. Zabývá se tesařskou činností, převážně stavbou rodinných domů z dřevěných konstrukcí, buď z masivního dřeva nebo z lepených hranolů. S podnikáním začal v roce 2004, v podstatě ihned jak okolnosti dovolily. „Mezi zvláštní stavby, které jsme stavěli, patří například kostel Božího těla v Gutech, rozhledna Maruška v Hošťálkové nebo Kaple Svatého Huberta ve Velkých Karlovicích.“ V roce 2020 se mu naskytla příležitost koupit v Hošťálkové velké výrobní prostory, haly a zde se usídlit. Zabývá se i pořezem řeziva pro stavební účely, k čemuž mu slouží vlastní pila. Zákazníky jsou převážně rodiny s dětmi, které chtějí vlastní bydlení, nebo lidé, kteří chtějí dům v klidnějších, hůře dostupných oblastech. Jedno je ale spojuje, a to touha po bydlení v dřevěnici. Klienty získává na doporučení předchozích zákazníků. Každému věnuje maximum času, který je mu schopen poskytnout. Za největší úspěch považuje nespočet postavených rodinných domů a spokojených zákazníků, kteří práci doporučují dále.

Břetislav Jalůvka – Zlín

Od roku 1994 podniká v zahradnickém oboru. Jeho činnost zahrnuje návrhy, realizace a údržby zahrad, jak soukromých, tak veřejné zeleně. Od roku 1998 má také prodejnu okrasných rostlin a zahradnických doplňků. Navíc zde má vlastní ukázkovou zahradu, která je ve vybraných termínech přístupná veřejnosti. V rámci vzdělávání dětí ze širokého okolí provádí zdarma exkurze s přednáškou pro žáky středních i základních škol. „Naši klientelu tvoří především stálí zákazníci, kteří jsou s námi nadmíru spokojeni nejen díky možnosti odborného poradenství, ale především mají u nás jistotu stabilní firmy, která je schopna nejen zahrady zrealizovat, ale také se o ně v budoucnu postarat.“ Odměnou je, že se lidé vracejí a přicházejí s úsměvem. Největším úspěchem je, že je práce jeho hobby. Mottem je: Chceš-li být šťastný jeden den, opij se. Chceš-li být šťastný jeden rok, ožeň se. Chceš-li být šťasten celý život, založ si zahrádku!

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme