Zlom v historii Kuby: Bez Castra, s vlastní vakcínou a touhou po změně

Karibský ostrov se mění. Z vedení odstoupil revolucionář Raúl Castro. Končí také systém dvojí měny. Vědci v Havaně vyvinuli vakcínu proti covidu, kterou nabídnou světu. A Kubánci stále víc prahnou po zboží z dovozu. Podrobnou analýzu aktuální situace na Kubě přináší portál Exportmag.cz.

Kuba je na rozcestí. Minulý měsíc na sjezdu tamější komunistické strany odstoupil z čela partaje a tím de facto z vedení státu Raúl Castro – „poslední revolucionář“. Karibskou zemi vedl od roku 2006, kdy vystřídal svého staršího bratra Fidela Castra. Sourozenci tak vládli Kubě nepřetržitě od revoluce v roce 1959.

Už během posledních let ale tuhý socialistický režim tál. Povolil drobné soukromé podnikání, jako je provoz taxíků, restaurací, kafeterií či soukromých penzionů zvaných casas particulares. Na tyto živnosti bylo uděleno přes 600 tisíc licencí a vznikla nová generace podnikatelů.

Po odchodu Raúla Castra do ústraní se stává prvním mužem země prezident Miguel Díaz-Canel, který je o generaci mladší než politici z dob revoluce a mohl by ekonomiku ještě víc otevřít.

Proč se spekuluje o tom, že kanadský premiér je synem Fidela Castra? Více v reportáži na EXPORTMAG.CZ

Něco se změnit musí. Důsledky pandemie ve vší nahotě ukázaly, v jak špatném stavu kubánské hospodářství je. Země dováží 80 procent zboží, které konzumuje, přitom ale nemá už skoro žádné peníze. Loni zejména kvůli zastavení turistického ruchu propadla kubánská ekonomika o drtivých 11 procent. To znamená nejhorší krizi hospodářství za posledních 30 let.

Nová vakcína z Havany je „suverénní“

Na druhou stranu po zdravotnické stránce se karibský ostrov vyrovnal s pandemií výborně. Při zhruba stejném počtu obyvatel zaznamenala Kuba od začátku pandemie asi desetkrát nižší počet případů nákazy než Česká republika. V těchto dnech vrcholí testování kubánského želízka v ohni pro boj s koronavirem. „Kuba je první země Latinské Ameriky a Karibiku, která vyprodukovala vlastní vakcínu,“ potvrdil José Moya ze Světové zdravotnické organizace. Vakcína se jmenuje Soberana neboli „suverénní“.

Co vede Kubánce k tomu, že si na ulici mění s cizinci oblečení? Více v reportáži na EXPORTMAG.CZ

Volbu názvu vysvětlil v magazínu Nature vědec Vicente Vérez Bencomo, šéf výzkumného institutu Finlay v Havaně. „Chtěli jsme se spolehnout jen na naše vlastní kapacity při vakcinace populace, ne na rozhodnutí jiných lidí. A život nám dal za pravdu. To co vidíme ve světě je, že zásoby vakcín si hromadí bohaté státy,“ uvedl šéf elitního vědeckého pracoviště. Jen do konce roku plánuje Kuba vyprodukovat 100 milionů dávek, aby pokryla nejen domácí trh, ale mohla začít vakcínu také prodávat ve velkém do světa.

Pokuta za výměnu dolarů skončila

Aby povzbudila pozastavený turismus, zrušila Kuba už loni dlouholetou penalizaci při výměně dolarů. Pokud turista dříve měnil ve směnárně americký dolar, musel zaplatit deset procent taxu, zatímco například na euro žádný speciální poplatek uvalen nebyl.

Co způsobilo, že jsou Kubánci nejúspěšnější národ v letních sportech? Více v reportáži na EXPORTMAG.CZ

Zároveň letos Kuba sjednocuje měnu. Od devadesátých let fungoval zvláštní duální systém, kdy místní lidé platili služby v kubánském pesu, zatímco turisté obvykle v konvertibilním pesu. To mělo ale 24krát vyšší kurz čili turisté platili za stejnou službu nesrovnatelně více. Systém dával dost prostoru pro různé triky a „šmeliny“. Chaos teď končí. Konvertibilní peso je stahováno a jako jediná měna zůstává kubánské peso.

(red)

• Teritorium: Amerika | Česká republika | Kuba | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme