Změny na hranicích Velké Británie a další informace ze zemědělského sektoru

Britská celní správa připomíná obchodníkům, aby se připravili na změny v celním řízení, které vstoupí v platnost 1. ledna 2022.

Pokud jste vývozce nebo dovozce nejen agrárního zboží, od 1. ledna 2022 se mění řada věcí.

Ilustrační fotografie

Jedná se o následující oblasti:

  • Celní prohlášení – již nebude možné využít odklad podání dovozních celních prohlášení; možnost využít zjednodušená prohlášení (k tomu je nutné povolení britské celní správy).
  • Hraniční kontroly – od 1. ledna 2022 může být vaše zboží nasměrováno do vnitrozemského pohraničního zařízení k provedení kontroly dokladů nebo fyzické kontroly, pokud tyto kontroly nelze provést na hranicích.
  • Pravidla původu pro dovoz a vývoz – zboží bude muset splňovat požadavky na pravidla původu specifická pro daný výrobek, která jsou stanovena v Dohodě o obchodu a spolupráci mezi EU a UK.
  • Odložené účtování DPH – dovozci registrovaní k DPH, mohou nadále používat odložené účtování DPH.
  • Kódy zboží – kódy zboží se celosvětově používají ke klasifikaci dováženého a vyváženého zboží. Jsou standardizovány až na šestimístné číslo a každých pět let je Světová celní organizace reviduje. Po skončení poslední revize se kódy ve Spojeném království změní 1. ledna 2022.

Stavebnictví zažívá v Británii po pandemii boom. V čem jsou šance pro české firmy?

Od července 2022 budou zavedeny další změny:

  • Požadavky na úplná prohlášení o bezpečnosti a zabezpečení pro všechny dovozy
  • Nové požadavky na vývozní zdravotní osvědčení
  • Požadavky na rostlinolékařská osvědčení
  • Fyzické kontroly sanitárního a fytosanitárního zboží na stanovištích hraniční kontroly

Pokud jsou k přepravě zboží využívány služby například kurýrních nebo spedičních společností, je nutné si ověřit jejich podmínky (kdo bude provádět prohlášení a jaké další informace jsou potřeba).

Další informace k SPS opatřením na hranicích UK od 1. 1. 2022 (včetně povinnosti zasílat předběžné oznámení o zásilce zboží živočišného a rostlinného původu) naleznete na webu MZe.

Trendy pro rok 2022 

Blíží se Vánoce a pro maloobchodníky a velkoobchodníky končí další náročný rok. Zájem o nákup potravin a nápojů však ve Velké Británii neklesá. Novým trendem je jíst doma a stále důležitější je příprava večeří a kvalitní nápoje.

Řetězce restaurací využily poptávku po kvalitních potravinách i v oblasti výroby jídel v krabičkách. Tento trend nyní přetrvává a výrazně rostou společnosti, jako jsou např. Hawkesmoore, Rick Stein a Pasta Evangelists. Pasta Evangelists je specializovaná společnost, která se zabývá přípravou pokrmů pro domácí konzumaci a nemá žádné restaurace ani prodejny. Všechny výrobky jsou zasílány přímo z kuchyní koncovému uživateli.

Šumivá vína v plechovkách a koktejly v lahvích

Nápoje v plechovkách, které budou podle očekávání hlavním trendem roku 2022, jsou oblíbené již mnoho let. Evropské trhy předpokládají pro rok 2022 trvalý nárůst a výrobci privátních značek vín v plechovkách nebo koktejlů jsou velmi žádaní.

Ilustrační fotografie

Obliba hub

Trend oblíbenosti hub a poptávka po standardních i exotičtějších houbách ze strany specializovaných prodejců potravin a velkých maloobchodních prodejců ve Velké Británii stále přetrvává.

Houby mají výhodu ve své rozmanitosti a možnosti použití v kombinaci s nejrůznějšími potravinami. Nákupčí ve Velké Británii hledají ekologické produkty získané udržitelnými postupy se sníženou uhlíkovou stopou pro stále rostoucí poptávku a náročnější zákazníky.

Trendy v zemědělství pro rok 2022

S blížícím se koncem roku 2021 má i nadále velký dopad na zemědělství a potravinářský průmysl Covid-19 a způsobuje problémy v celosvětovém měřítku. Spotřebitelé mezitím stále více preferují zdravější životní styl a svět také nadále čelí výzvě, jak uživit stále rostoucí počet obyvatel a zároveň bojovat s klimatickou krizí. Překážky, kterým bude zemědělství a potravinářský průmysl čelit v roce 2022, vypadají podobně jako v roce 2021.

Do oblastí, které se budou rozvíjet v průběhu nadcházejících 12 měsíců, patří například robotika, internet věcí (IoT), snižování množství odpadu a udržitelnost, zdravé rostlinné alternativy potravin a nízkoalkoholické nápoje.

Autor: Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme