Změny v Národním plánu obnovy: ČR čekají klíčové reformy, upraví se řízení i financování

Národní plán obnovy (NPO), který schválila ještě Babišova vláda, má rozdělit v nejbližších letech mezi české podniky a instituce rekordních 191 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale provedlo inventuru plánu a navrhlo určité změny.

Dotace mají putovat na oživení ekonomiky po pandemii covid-19 a na zelenou a digitální transformaci. Nyní je navíc česká ekonomika ohrožena následky ruské invaze na Ukrajinu.

Ilustrační fotografie

Až 70 % všech financí mělo být rozděleno do konce letošního roku – české podnikatele tedy zřejmě čeká velmi štědrý dotační rok.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nicméně provedlo inventuru plánu, která podle rezortu odhalila řadu problémů a rizik. MPO se zaměřilo zejména na milníky a cíle, které jsou pro ČR obsahově i termínově závazné.

Pokud ČR nebude plnit plán, a zejména jeho klíčové reformy, může být čerpání prostředků ohroženo, obává se ministerstvo. MPO proto předložilo vládě návrh na změny procesního řízení implementace NPO a kabinet jej ve středu schválil.

Plán Babišovy vlády na hliněných nohou?

„Minulá vláda loni těsně před volbami načrtla Národní plán obnovy tak, aby na papíře vypadal co nejlépe pro její voliče. Ve skutečnosti ho ale postavila na hliněné nohy a kvůli tomu nyní velmi vážně hrozí, že se zhroutí a nebude z něj mít nikdo nic,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Podle něj se ale implementace NPO se nesmí zastavit, i když je jeho realizace problematická.

Vláda schválila Národní plán obnovy za téměř 200 miliard. Zohlednil připomínky podnikatelů?

V rámci inventury připravenosti Národního plánu MPO zhodnotilo všech 244 milníků a cílů, které byly následně rozčleněny do 3 skupin:

  1. skupina – 63 % milníků a cílů z NPO, kde MPO očekává naplnění podle plánu a kde nejsou požadovány změny a úpravy.
  2. skupina – 21 % milníků vyžaduje dodatečné finanční prostředky ze státního rozpočtu, ať už na splnění předem stanovených cílů či na pokrytí dalších nákladů (např. DPH, inflace).
  3. skupina – 16 % milníků a cílů, kde vláda definovala požadavky na změny plánu, a tedy i CID (čas, podmínky, úpravy textů a další finanční prostředky).

U 40 milníků z 244 je podle našeho zjištění problém, který vyžaduje změnu závazného dokumentu. Většina z nich má zpoždění, které je třeba řešit. U některých je třeba udělat dílčí změny cílů, u kterých není jisté, jestli je komise odsouhlasí. U komponent, kde je problém nejvážnější, dokonce resorty navrhují zrušení stanovených cílů,“ dodává ministr, který chce změnit plán toho, jak je celý proces čerpání prostředků z NPO řízen.

„Chceme, aby za každý resort měla proces a koordinaci na starosti pouze jedna osoba. Připravenost projektu bude průběžně kontrolovat MPO, které bude jednotlivé resorty koordinovat,“ uzavírá Síkela.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme