Zpomalení australského hospodářského růstu v roce 2019 bude i nadále pokračovat

Prognózy Mezinárodního měnového fondu uvádějí pokles v růstových hodnotách australského hospodářství za rok 2019 a globální ekonomika dosahuje podobných výsledků.

Australskou ekonomiku letos nepotkalo příliš dobré období, jelikož Mezinárodní měnový fond ve svém prohlášení uvedl předběžnou předpověď výsledků uplynulého roku 2019. Očekávaný hospodářský růst byl pro tento rok a příští rok snížen a měnová nadnárodní organizace předpověděla návstup tvrdého období jak pro globální ekonomiku, tak i samotnou Austrálii.

Zveřejněný světový ekonomický výhled naznačil, že australská ekonomika vzrostla v roce 2019 o 1,7 %, oproti předpokládaným 2,1 %, díky čemuž je australský růst slabší než Řecko. Globální růst v roce 2019 též klesl na 3 % z očekávaných 3,2 %. Globální ekonomický růst se zpomalil především s rostoucím obchodem a geopolitickým napětím.

Růst australského hospodářství by se měl následně opět zlepšit, nicméně je nutné, aby se vláda držela stanoveného ekonomického plánu. Mezinárodní měnový fond též sdělil, že australská ekonomika v roce 2020 poroste o 2,3 % oproti odhadovaným dubnovým odhadům ve výši 2,7 %. Peněžní organizace rovněž vyzvala země včetně Austrálie, aby poskytly fiskální pobídky a investovaly do infrastruktury, na podporu hospodářství a do zvýšení produktivity.

Zdroj: news.com.au
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Sydney.

• Teritorium: Austrálie

Doporučujeme