Zpomalil růst cen v průmyslu, zemědělství i stavebnictví

Ceny v českém průmyslu mírně zpomalily svůj růst, když v říjnu šly meziročně nahoru o 24,1 procenta, ovšem meziměsíčně jen o 0,6 procenta. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu. Ceny zemědělských výrobců dokonce v meziměsíčním srovnání klesají.

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily meziměsíčně o 0,6 % a meziročně o 24,1 %. Ceny rostly nejrychleji letos v červnu a od té doby se jejich tempo má tendenci mírně snižovat.

Cena dřeva v průmyslu vzrostla meziměsíčně o 1,5 procenta.

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců dokonce poklesly o 3,0 %. Meziročně byly ovšem vyšší o 27,1 %. „V říjnu ceny všech výrobců zpomalily meziroční růst… Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 12 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 6,3 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Na oslavy je ještě brzy

Přestože výrobní inflace v českém průmyslovém sektoru mírně polevuje, na oslavy je podle Víta Hradila, hlavního ekonoma společnosti Cyrrus, ještě příliš brzy. „Zpomalení jejího tempa do značné míry reflektuje předchozí raketovou dynamiku, ve srovnání se kterou se i dříve hrozivá čísla nyní jeví jako uklidnění. Z dostupných informací ze zbytku Evropy a indexů PMI pak vyplývá, že růst cen bude patrně pokračovat i v nadcházejících měsících. Průsak výrobní inflace do té spotřebitelské by měl ovšem slábnout, jelikož firmy při snaze o přenášení rostoucích cen na zákazníky již narážejí na limity schopnosti a ochoty spotřebitelů dále připlácet,“ uvádí ekonom. „Výsledkem tak bude pravděpodobně další pokles ziskovosti podniků, což část z nich v dohledné době může dotlačit k rozhodnutí o omezení či zastavení výroby. Za celý letošní rok pak předpokládáme, že výrobní ceny v průmyslu dosáhnou průměrného růstu o dramatických 24,8 procenta,“ pokračuje Vít Hradil.

Na snižování úrokových sazeb není vhodný čas

Reakci ČNB na říjnová data o pomalejším růstu cen průmyslových výrobců čekat nelze, míní Tomáš Volf ze společnosti CitFin. „Navýšení sazeb na prosincovém zasedání neočekává prakticky nikdo a zdá se, že sedmiprocentní hranice 2T REPO sazby je nyní dostatečná. Naopak, na snižování sazeb není, právě vzhledem k inflaci, ještě čas. Blížící se pokles ekonomiky by sice mohl ukazovat na dřívější snížení sazeb, aby ČNB svou restriktivní politikou nebrzdila ekonomický růst, ale inflace v tuto chvíli hraje prim a dokud ceny nezačnou přirozeně výrazněji zpomalovat tempo růstu, snížení sazeb se nedočkáme,“ uvádí Tomáš Volf.

U zemědělských výrobců klesly nejvíce ceny ovoce a brambor

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 3,0 %. Klesly ceny ovoce o 11,4 %, brambor o 7,7 %, čerstvé zeleniny o 5,4 %, olejnin o 2,9 % a skotu o 0,4 %.

Výrazně roste cena jatečných prasat.

Zvýšily se ceny vajec o 10,6 %, jatečných prasat o 3,4 %, mléka o 3,1 % a obilovin o 2,4 %. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 23,6 %. Vyšší byly ceny obilovin o 49,3 %, brambor o 26,7 %, olejnin o 24,6 % a čerstvé zeleniny o 19,9 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 35,4 %. Vzrostly ceny jatečných prasat o 52,4 %, vajec o 42,1 %, mléka o 34,6 %, drůbeže o 28,6 % a skotu o 24,1 %.

V průmyslu hrály hlavní roli energie

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,6 %. Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 2,2 %, z toho ostatních potravinářských výrobků o 7,7 %. Vzrostly ceny těžby a dobývání o 2,2 % a dřeva, papíru a tisku o 1,5 %. Ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 2,8 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 3,9 % (zejména v důsledku odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje od 1. 10. 2022).

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 24,1 % (v září o 25,8 %). Vyšší byly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se zvýšily o 56,8 %, chemických látek a výrobků o 26,9 %, těžby a dobývání o 24,5 % a pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 21,0 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 25,8 %, z toho ceny mlýnských a škrobárenských výrobků o 57,0 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny energií o 49,3 % a zboží krátkodobé spotřeby o 23,0 %. Ceny průmyslových výrobců bez energií se meziročně zvýšily o 15,7 % (v září o 15,8 %).

Růst cen materiálů ve stavebnictví se téměř zastavil

Ceny stavebních prací se meziměsíčně dle odhadů zvýšily o 0,3 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,2 %. Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 12,0 % (v září po zpřesnění o 12,6 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 17,6 % (v září o 18,3 %).

Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Zvýšily se ceny za služby v oblasti zaměstnání o 1,1 %, za právní a účetnické služby o 0,9 % a za informační služby o 0,6 %. Ceny za pozemní dopravu, za služby v oblasti nemovitostí a za architektonické a inženýrské služby shodně vzrostly o 0,4 %.

Klesly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě, a to o 0,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se zvýšily o 0,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 6,3 % (v září o 6,8 %). Vzrostly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 15,1 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 15,0 % a za služby v oblasti zaměstnání o 14,6 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 5,8 % (v září o 5,9 %).

V Evropské unii nejvíce klesají ceny v irském průmyslu

V zemích Evropské unie se podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně zvýšily o 1,5 % (v srpnu o 4,9 %). Nejvíce vzrostly ceny v Bulharsku o 9,2 % a na Slovensku o 8,9 %. V Rakousku byly ceny vyšší o 3,1 %, v Německu o 2,4 % a v Česku o 1,2 %. V Polsku se ceny snížily o 0,1 %. Nejvíce ceny klesly v Irsku o 18,9 %.

V září se meziročně zvýšily ceny v EU o 41,4 % (v srpnu o 43,1 %). Ceny byly vyšší ve všech zemích EU. Nejvíce vzrostly ceny v Bulharsku o 78,2 % a v Maďarsku o 67,5 %. Na Slovensku se ceny zvýšily o 62,8 %, v Německu o 46,9 %, v Polsku o 32,8 %, v Rakousku o 31,9 % a v Česku o 25,8 %.

Zdroje: Tisková zpráva ČSÚ a komentáře analytiků

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme