Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (červen 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

Singapur dominuje žebříčku nejsvobodnějších světových ekonomik

Singapur se stal nejsvobodnější ekonomikou světa. Po 25 letech, kdy žebříčku ekonomické svobody vévodil Hongkong, se Singapur vyšvihl na první místo. Index ekonomické svobody každoročně sestavuje Heritage Foundation.

Jde o důležitý indikátor pro investory, neboť v sobě odráží mimo jiné celkovou stabilitu v zemi a svobodu v oblasti mezinárodního obchodu. Singapur tak po dlouhých letech ekonomické i politické stability prorazil na úplný vrchol. Vzhledem k nejisté situaci v Hongkongu lze očekávat, že Singapur zůstane jedničkou i v nadcházejících letech.

Více informací na webu The Straits Times

Singapur zakládá vertikální zahrady a investuje do zemědělství budoucnosti

Singapur plánuje velké investice do místního zemědělství. Jelikož nemá prakticky žádnou zemědělskou půdu, vyrostou zde hi-tech vertikální zahrady, které zvýší singapurskou soběstačnost.

Aktuálně Singapur produkuje pouze 10 % své potravinové spotřeby. Do 10 let by však mělo dojít k navýšení až na 30 %. Během nadcházejících měsíců jsou očekávány významné vládní investice do zemědělství. Nejen na střechách parkovacích domů tak vyrostou minifarmy pro drůbež nebo zeleninové záhony.

Projekt má již nyní své výsledky – přes 200 restaurací se díky vlastním střešním farmám dokáže samozásobovat. Navíc takto vzniklé farmy nepoužívají žádné chemikálie. Trend budou pravděpodobně následovat i další velkoměsta.

Více informací na webu ANI News

Energetický projekt Singapurců se zapíše do knihy rekordů

Odstartoval projekt mezi Singapurem a Austrálií, jehož cílem je vytvoření světově nejdelšího podmořského kabelu (3800 km), který bude přivádět sluneční energii z Austrálie do Singapuru – ročně až pro 350 tisíc singapurských domácností.

Jde o první ze série projektů, jejichž cílem je snížit singapurskou závislost na fosilních palivech. Počáteční fáze průzkumu mořského dna potrvá několik měsíců a celý projekt by měl být dokončen do roku 2030. Ambiciózní plán přitom bude mít díky využití moderních technologií minimální dopad na životní prostředí. Singapur počítá s tím, že v roce 2050 bude solární energie tvořit až 43 % z celkové elektrické poptávky, namísto aktuálních 5 %.

Více informací na webu Eco-Business

Singapur zřejmě vyřešil problém s klimatizacemi

Jak ochlazovat budovy bez využití klasických klimatizací, které zhoršují globální oteplování? Singapur možná vyřešil celosvětový problém: singapurským řešením je podzemní elektrárna, která svým systémem ochlazuje celé bloky budov a využívá majoritně obnovitelné zdroje.

Spletitý systém trubek dokáže ušetřit až 40 % energie, která by byla za normálních okolností potřeba na provoz klasických klimatizací. Elektrárna nejprve ochladí vodu na 4,5 °C a následně ji rozvede po okolních budovách, kde ochladí vzduch. Voda se poté vrátí do elektrárny a celý proces se cyklicky opakuje. Podobné systémy vznikají ve všech nových městských částech v Singapuru, kde se teprve plánuje zástavba.

Více informací na webu The Japan Times

Futuristické bydlení ze Singapuru se stává realitou

Singapurský start-up Nestron přichází s prototypem chytrého domu budoucnosti. Plně vybavený model ubytuje až čtyřčlennou rodinu a bude k mání od 750 tis. Kč. Nestron dodává domky do jakékoliv lokality. Jsou nízkoenergetické a z 90 % vyrobené z recyklovatelných materiálů, které navíc nijak neznečišťují životní prostředí. Odolají například zemětřesením či hurikánům a vyžadují jen minimální péči. Součástí chytrého domu je i umělá inteligence jménem Canny, která se aktivuje hlasem a skrze kterou lze dům ovládat. Canny se navíc v průběhu času přizpůsobuje preferencím majitelů.

Více informací na webu Men’s Health

Důležitý objev singapurských vědců – revoluce ve využívání solární energie

Vědci ze singapurské Národní univerzity objevili metodu, při které se elektrická energie získává díky kontrastu mezi stínem a světlem. Jedná se o přelomový objev, který v budoucnu umožní čistou elektrickou energii vyrábět ve vnitřních prostorách a snížit tak výrobní cenu až 10x oproti solárním elektrárnám.

Zařízení, které vypadá jako miniatura solárního panelu, má oproti konvenčním solárním technologiím dvojnásobnou účinnost, zároveň se přitom s přehledem vejde do kapsy. Momentálně nachází využití například při nabíjení mobilních telefonů. Vědci si však od dalšího výzkumu slibují mnohem širší využití.

Více informací na webu Eco-Business

Placení bez obav – v Singapuru se rozmáhá nový trend

V Singapuru probíhá revoluce v placení zboží a služeb. Nová aplikace místního start-upu Atome SG umožňuje platit na splátky, a to bezúročně po dobu 3 měsíců. Aplikaci již povolilo více než 500 místních obchodů v Singapuru, a to včetně těch velkých.

Aplikace funguje ve dvou rozhraních – uživatelé mohou při placení ve vybraných kamenných obchodech buď naskenovat QR kód, nebo si při nákupech online vybrat v posledním kroku metodu Atome SG. Horká novinka je populární hlavně mezi mladými lidmi.

Více informací na webu Coconuts Singapore

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Singapur
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme