Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (červenec 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

HTU / Shutterstock.com

Nový způsob konzervování jídla vymysleli v Singapuru

Na singapurské univerzitě NUS vynalezli nový způsob konzervování jídla. Namísto klasického chlazení, které celý proces mikrobiologického růstu pouze zpomaluje, je používáno speciální světlo, které ničí bakterie, plísně a viry s 99,99% úspěšností. Technologií se momentálně zabývá singapurská firma SafeLight.

Do budoucna se počítá s využitím nejen v potravinářském průmyslu – nová technologie rovněž najde využití v nemocničních zařízeních či například na letištích. Aktuálně se v Singapuru intenzivně pracuje na komercializaci a uvedení do běžného života.

Více informací na webu FoodNavigator-Asia

Přenos dat laserem – v Singapuru brzy možná realita

V rámci zavádění 5G sítě Singapur podpořil start-up, který vytváří nízkonákladové síťové příslušenství. Singapurská firma Transcelestial vyvíjí technologii, která namísto klasických kabelů používaných k přenosu dat využívá laserových paprsků. Ona zařízení jsou zhruba o velikosti krabice od bot a měla by být až o 90 % levnější oproti klasickým kabelům. Tato inovace mimo jiné ukazuje na odhodlání Singapuru významně investovat do domácích telekomunikačních technologií, a to nejen v kontextu bezpečnostních obav ohledně firmy Huawei.

Více informací na webu Asian Review

Singapurská metoda účinněji extrahuje cenné látky z moře

V Singapuru vynalezli novou metodu, jak dostávat ze skořápek mořských plodů cenný chitin a chitosin, který má antibakteriální a protiplísňové účinky. Těchto látek se mimo jiné využívá při operacích šedého zákalu nebo v různých doplňcích stravy. Oproti klasickým metodám, kdy dochází k namáčení skořápek mořských plodů do různých typů chemikálií, se při této nové metodě (která využívá kombinaci teploty a tlaku) vyprodukuje až o 95 % méně CO2. Tým singapurských vědců momentálně pracuje na výstavbě prvního zařízení, ve kterém se tento způsob extrakce bude používat ve velkém.

Více informací na webu The National

Test ze Singapuru odhalí těhotenské riziko do 30 minut

Singapurskému vědeckému týmu z univerzity NTU a nemocnice KKH se společnými silami podařilo vyvinout test, který dokáže do 30 minut odhalit rizikové těhotenství. Doteď se používaly testy na bázi krve, které stanovovaly riziko podle hladiny progesteronu. Dosavadní způsob testování je časově náročný a vyžaduje laboratoř.

Díky novému testu sestavenému v Singapuru (pro jehož vyhodnocení je třeba pouhá jedna kapka moči) lze rychleji reagovat na rizikové těhotenství a snížit hrozbu potratu. Vědci v Singapuru nyní usilovně pracují na tom, aby mohla být obdoba testu využita i v dalších medicínských oborech.

Více informací na webu The Straits Times

V Singapuru zavádí nové standardy správy administrativních budov

Singapurská společnost CapitaLand zavádí inovativní technologie v oblasti správy kancelářských budov. Zájemci o pronájem kancelářských prostor mohou nově vyřídit vše bezkontaktně (včetně podpisu smluv) v rámci aplikace, která pomáhá mimo jiné trasovat pohyb návštěvníků i zaměstnanců. Aplikace zároveň umožňuje odbavit příchozí, a to až pět dní předem, díky čemuž lze optimalizovat vytížení kanceláří a dalších prostor budovy. Vše je zároveň propojeno s dezinfekčními technologiemi – ať již jde o dekontaminaci vzduchu ve výtazích nebo čističky vzduchu.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurská datová centra budou možná v budoucnu napájena vodíkem

Firmy Keppel Data C.H. a Mitsubishi Heavy Industries A.P. spojily síly k unikátnímu projektu, jehož cílem je prozkoumat možnost napájení singapurských datových center za využití elektrárny na vodík. Vodík by se navíc měl vyrábět za pomoci metody přeměny metanu napařováním. Jednou z koncepcí je i vznik plovoucích center, která budou zakotvena blízko singapurských břehů. Pro firmy provozující datová centra jde o důležitý krok k dekarbonizaci produkce a snížení emisí.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurci testují možnost zapojení bezpilotních letounů do systému MHD

Singapurská letecká společnost M1 spojila síly s Airbusem za účelem provedení zkoušek prvního bezpilotního letounu využívajícího 5G sítě. Cílem je ověřit si, že takovýto letoun bude bezproblémově fungovat v reálných podmínkách. M1 bude také spolupracovat s TeamOne Technologies na vývoji prvního letecky certifikovaného modemu pro provoz městské letecké dopravy, který bude během testů optimalizován. Dále pak M1 zajistí efektivnější navigační systémy na bázi síťových informací, které budou ještě přesnější, než nyní využívané družicové systémy.

Více informací na webu The Fast Mode

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Singapur
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme