Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (leden 2021)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

ESB Professional / Shutterstock.com

Singapur se stal první zemí světa, která schválila prodej uměle vyrobeného masa

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři si v singapurské restauraci odbylo svůj historický debut. Tvůrci inovativního masa při této příležitosti uvedli, že maso z bioreaktoru pomůže ke snížení škod na životním prostředí souvisejících s konzumací masných výrobků.

Americký start-up Eat Just již na začátku prosince oznámil, že byl jeho produkt schválen k prodeji (jako kuřecí nugetky) poté, co se Singapur stal vůbec první zemí světa, která povolila prodej masa vytvořeného uměle – bez porážky zvířat.

Kultivované maso se vytváří v bioreaktoru a má vysoký obsah bílkovin; je též bohatým zdrojem minerálů.

Více informací na webu CNN Business

Futuristické aerotaxi začne fungovat v Singapuru

Německá společnost pro městskou leteckou mobilitu Volocopter se zavázala v Singapuru zahájit služby aerotaxi. Má se tak stát během následujících tří let. Dlouhodobější plány pak počítají i s přeshraničními lety. Závazek přichází více než rok poté, co společnost úspěšně dokončila svůj první předváděcí let nad centrem Singapuru.

Volocopter bude provádět další testy, letové zkoušky a hodnocení, aby mohla od CAAS (Úřad pro civilní letectví Singapuru) získat souhlas k provozu služeb aerotaxi. První trasu plánuje Velocoptor nad jižními vodami, které vedou kolem centra Singapuru.

Více informací na webu Flight Global

Česká kaviárová kosmetika míří k singapurským zákazníkům

Kaviárový start-up Český kaviár v prosinci ohlásil meziroční nárůst obratu o 300 %, nyní se intenzivně zabývá asijskou expanzí. Skrze distributora bude v Singapuru prodávat kosmetiku z kaviáru, který firmě dodává Jihočeská univerzita. Ta poskytuje vzácný extrakt z jeseteřích jiker vyrobený ve vlastních laboratořích Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.

Firma vsadila na dva trendy současného kosmetického průmyslu – nanotechnologie a oblibu pěstících látek získávaných z kaviáru. Právě kaviárová kosmetika je v asijských zemích velmi populární. Firma usiluje o expanzi i do dalších asijských zemí skrze Singapur.

Více informací na webu Seznam zprávy

Singapurská herní křesla bodují ve světě

Singapurský podnikatel Ian Ang vybudoval společně s obchodním partnerem Alaricem Chooem během posledních let společnost, která se specializuje na výrobu špičkových herních křesel. Vše pramení z podnikatelova záměru vytvořit perfektní herní křeslo, které na trhu původně nebylo k nalezení, a tak se rozhodl jej sestrojit sám.

Společně s Alaricem Chooem založili společnost SecretLab, která se do roku 2020 rozrostla o dalších 200 zaměstnanců a v posledních pěti letech neustále zdokonalují svůj produkt – dnes nejlépe hodnocené herní křeslo na světě. Společníci velmi lpí na kvalitě produktu a v budoucnu plánují firmu významně rozšiřovat.

Více informací na webu The Straits Times

V Singapuru nastává éra digitálních bank

Singapur udělil čtyřem firmám licence k provozování digitálních bank, které těmto technologickým gigantům umožní rozšířit nabídku finančních služeb. Singapur tím otevírá přístup k platebním platformám, které byly kdysi doménou výhradně bankovních institucí.

Podle MAS (Monetary Authority of Singapore) to vyrovnává podmínky pro hráče nebankovních elektronických služeb, kteří splňují nezbytné standardy risk-managementu pro zabezpečený přístup k síti.

Nebankovní finanční instituce tak budou mít od roku 2021 přímý přístup k singapurské infrastruktuře retailových plateb bankovního systému v reálném čase.

Více informací na webu The Business Times

Inovativní singapurská výzbroj změní armádní vybavení

V Singapuru byla vyvinuta nová armádní výzbroj specializovaná na osobní pohodlí vojáka, jeho výkonnost a efektivitu. Vylepšené přilby a lépe padnoucí nosné systémy (LBS), které zahrnují i vestu a opasek, poskytují vojákům více komfortu a lépe padnoucí míra zvyšuje jejich účinnost v boji.

Design s vysokým střihem umožňuje vyšší kompatibilitu s dalším vybavením nošeným na hlavě, jako jsou například tlumiče hluku, komunikační náhlavní soupravy a noční vidění. Singapurská modulární konstrukce zařízení také nabízí vojákům možnost přizpůsobit si LBS na základě profilu mise, aby nemuseli nosit celou konfiguraci. Výzbroj se tak uplatní napříč bojovým spektrem.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurský vynález pomůže lidem bez domova

Singapurský podnik BillionBricks usiluje o snížení míry bezdomovectví, a proto se rozhodl potřebným poskytnout provizorní střechu nad hlavou. Průkopnickým vynálezem společnosti je nouzový stan nazvaný WeatherHYDE. V zimě stan dokáže ochránit obyvatele před chladem a během teplejších měsíců jej lze obrátit tak, aby odrážel sluneční světlo.

Momentálně lze stany zakoupit za přibližně 300 SGD (necelých 5000 Kč). Firmu již stihli oslovit dárci z celého světa, kteří by rádi stany věnovali lidem bez domova právě v jejich komunitách. V těch již stany také našly kreativní využití nejen jako útočiště, ale také jako malé obchody, šatny a koupelny, či dokonce jako nabíjecí stanice pro telefony.

Více informací na webu CNA Luxury

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme