Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (listopad 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

V Singapuru vyroste supermoderní komplex pro řešení inteligentní mobility

Singapurská investiční společnost CapitaLand otevře v Singapuru tzv. Smart Urban Co-Innovation Lab, ve které budou moci firmy testovat řešení inteligentní mobility. Zařízení bude postaveno v areálu Singapore Science Park, který je centrem pro výzkum a disponuje připojením 5G.

Projekt podpořily i vládní agentury Infocomm Media Development Authority (IMDA) a Enterprise Singapore (ESG). Z výzkumného centra by jen v následujících třech letech mělo těžit až 200 společností.

Již nyní se do projektu zapojily firmy jako Amazon nebo Microsoft, které budou spolupracovat s tamějšími start-upy na testování převratných inovací.

Více informací na webu ITS International.

Nová dohoda RCEP o volném obchodu v asijsko-pacifickém prostoru změní globální obchodování

Patnáct zemí z asijsko-pacifického regionu uzavřelo největší dohodu o volném obchodu na světě. Unikátní spojení umožní snadnější obchod s 2,1 miliardami lidí.

Dohoda nese název RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) a mezi signatáři je i Singapur, kterému dohoda přinese nižší cla a usnadní obchod s okolními zeměmi díky změně obchodních pravidel. Firmy mohou také počítat s vyšší ochranou duševního vlastnictví v celém regionu.

Singapur, jakožto regionální hub, se tak stane ještě významnějším vstupním bodem na asijsko-pacifický trh, přes který budou mít české firmy snadný přístup k více než dvěma miliardám zákazníků, a to i díky od loňského roku platné FTA (Free Trade Agreement) mezi EU a Singapurem.

Více informací na webu Today

Singapurská vláda začne vydávat nový typ víz pro podnikatele

Singapur představí nová víza k přilákání technologických talentů z celého světa. V rámci takzvaného programu Tech.Pass budou kvalifikovaní jednotlivci moci získat víza, která jim umožní zahájit a provozovat více než jednu společnost a stát se investorem, konzultantem, nebo mentorem pro singapurské start-upy.

Víza budou vydávána na dobu dvou let a cílí na vysoce vzdělané jednotlivce, kteří jsou schopni přinést do Singapuru potřebné know-how. Je to další krok, kterým Singapur posiluje své postavení jakožto globálního centra technologií a inovací.

Více informací na webu Bangkok Post

V Singapuru otevřela první plovoucí high-tech rybí farma s posklizňovou linkou

High-tech rybí farma Eco-Ark má jako první v Singapuru svou vlastní posklizňovou linku. Eco-Ark je je jednou z hrstky plovoucích rybích farem na světě, která kombinuje automatizovaný systém čištění s obnovitelnými zdroji energií.

Firma chová ryby bez použití jakýchkoliv vakcín, antibiotik nebo hormonů. Jedná se o první ze 109 pobřežních rybích farem, které budou mít na palubě vlastní posklizňovou linku, což spotřebitelům usnadní sledování původu ryb, které konzumují. Projekt, kterým Singapur zvýší svou potravinovou soběstačnost, podporuje i vláda.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurská datová centra dobývají asijský trh

Singapurská společnost SpaceDC zprovoznila první „zeleně zaměřené“ datové centrum v Indonésii. Datové centrum ID01 s 25,45 megawatty využívá plynové a naftové systémy od společnosti Rolls Royce, které byly speciálně upraveny pro asijské klimatické podmínky.

„S trendem dekarbonizace jsou v popředí nové koncepce napájení pro datová centra,“ uvedl generální ředitel společnosti Darren Hawkins. „V jihovýchodní Asii roste poptávka po datových centrech stále více,“ dodal.

Více informací na webu The Jakarta Post

Společnost Airbus si vybrala Singapur jako centrum pro asijský trh

Airbus oficiálně otevřel svůj nový kampus v Singapuru, jehož výstavba stála v přepočtu 640 milionů Kč. Nový kampus bude sloužit jako regionální centrum pro komerční, vesmírné a obranné operace. Tým z nového kampusu bude mít mimo jiné za úkol hledat partnery z řad singapurských start-upů.

Slavnostního otevření se ujal Christian Scherer, hlavní obchodní ředitel Airbusu, který na akci uvedl: „Ze Singapuru se můžeme snadněji spojit se zákazníky z celé Asie a Tichomoří a rychleji tak reagovat na jejich potřeby. To je v těchto náročných dobách obzvláště důležité.“

Více informací na webu Asian Aviation

Singapurský státní investiční fond Temasek vsází na vertikální zemědělství

Singapurský státní investiční fond Temasek (který je 7. největším investičním fondem na světě) rozšířil své portfolio o městské zemědělství, když spojil síly s německou farmaceutickou firmou Bayer.

Nově vzniklá společnost Unfold bude vyvíjet a prodávat semínka pro vertikální farmy nejen v Singapuru, ale i v USA. Temasek bude sdílet informace o technologiích z Unfoldu i s dalšími firmami ze svého portfolia.

Je to další krok, kterým se singapurská vláda snaží naplnit cíl 30% potravinové soběstačnosti do roku 2030.

Více informací na webu Nikkei Asia

Informace poskytnuty Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme