Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (prosinec 2022)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje zpravodaj se zajímavými články, zprávami a technologickými novinkami a inovacemi ze Singapuru, a to nejen pro české exportéry, kteří mají zájem o toto teritorium.

Pro prosinec vybírá Česko-singapurská obchodní komora články ze sektorů stavebnictví, IT a kyberbezpečnosti, inovací, zdravotnictví, z obranného průmyslu a oblasti biopaliv.

Ilustrační fotografie

Mrakodrapy rostou v Singapuru jako houby po dešti

V Singapuru byla dokončena stavba druhého nejvyššího mrakodrapu městského státu. Budova CapitaSpring o výšce 280 metrů je v soukromém vlastnictví realitních gigantů CapitaLand a Mitsubishi Estate a mezi jejími firemními nájemci je i investiční banka J.P. Morgan. Nyní dokončená stavba je druhá nejvyšší budova v zemi v závěsu s o pár metrů vyšší SOM Tanjong Pagar Centre, která se tyčí do výšky 283,7 metru.

Spodních osm pater věže Capita Spring obsadilo 299 bytů spolu s bazénem, běžeckou dráhou a posilovnou, salonkem pro hosty, společenskou kuchyní a prostorem pro grilování. V nejvyšším patře budovy se návštěvníci mohou projít po střešní farmě o rozloze 4 500 metrů čtverečních, která zásobuje zeleninou, ovocem a bylinkami hned tři restaurace v areálu. CapitaSpring s více než 80 000 rostlinami je odrazem pověsti Singapuru jako zahradního města, kde je zeleň součástí architektury.

Zároveň Singapur v blízké budoucnosti bude mít svůj vůbec první „supertall“ mrakodrap, tedy budovu přesahující 300 metrů (984 stop) na výšku. Nová věž, známá jako 8 Shenton Way, se bude tyčit nad městským státem od roku 2028 a nabídne kanceláře, hotel a 34 pater luxusních rezidencí.

Více informací na webu de zeen

Ilustrační fotografie

Singapurské námořnictvo vypustí další ponorky

Singapurský obranný sektor dokončil kontrakt na výrobu dvou ponorek nejvyšší třídy v rámci plánu udržování vysoké konkurenceschopnosti singapurského obranného průmyslu. Ponorky pojmenované Impeccable a Illustrious jsou druhou a třetí ze čtyř přizpůsobených ponorek Type 218SG postavených německou společností ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) pro singapurské ministerstvo obrany (MINDEF).

Ponorka třídy Invincible, navržená pro operace v mělkých a rušných tropických vodách Singapuru, má záďové kormidlo ve tvaru X pro přesnější manévry a pohonné systémy založené na technologii palivových článků. To umožňuje délku ponoru asi o 50 % delší než u ponorky třídy Archer. Singapur tak doplnil svoji námořní vojenskou sílu na celkový počet 32 lodí, 7 ponorek a 2 tréninková a podpůrná plavidla.

Více informací na webu CNA

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Google Cloud integruje v singapurských klíčových sektorech

Google Cloud podepsal memorandum o spolupráci se Smart Nation and Digital Government Group. V rámci partnerství budou společně vytvářet a škálovat řešení UI (umělé inteligence) – tj. sdílet know-how a technologické prostředí s cílem posunout oblast UI na další úroveň především v odvětvích, jako jsou finance, udržitelnost a zdravotnictví.

Google Cloud také poskytne školící a certifikační programy pro úředníky veřejného sektoru, aby pomohli překonat mezeru v dovednostech v oblasti umělé inteligence a tzv. deep-learning. Firma uvedla, že je první technologickou společností, která v Singapuru v oblasti umělé inteligence vstoupila do spolupráce jak se soukromým, tak s veřejným sektorem.

Ilustrační fotografie

Více informací na webu Smart Nation Singapore

Singapurské automatizace – chytré toalety ve věznicích

Singapurská vězeňská služba (SPS) testuje automatizovanou toaletu, která kontroluje moč na přítomnost drog, což umožňuje dozorcům provádět testování automaticky, bez nutnosti fyzického zásahu.

Vězeňský automatizovaný screeningový systém (Pass), který umožňuje bezkontaktní sběr moči, testování a výsledky do 10 minut, vyvinula Home Team Science and Technology Agency (HTX) ve spolupráci s SPS. Systém se čtyřmi kójemi funguje v komunitním supervizním centru Selarang Park od září a předpokládá se, že zkušební provoz bude probíhat do února 2024.

Více informací na webu The Straits Times

Průlom v singapurském zdravotnictví

Šikovní roboti pohánění 5G a rozšířená realita mohou být již brzy součástí zdravotnického prostředí, neboť Singapur stále hledá chytřejší způsoby, jak lépe pečovat o pacienty tváří v tvář rychle stárnoucí populaci.

Na začátku roku 2023 bude spuštěno nové Virtuální centrum pro inovace ve zdravotnictví Living Lab, které se bude zabývat inovacemi virtuální reality a rozšířené reality při školení studentů medicíny a zdravotnických pracovníků. Zároveň byl začátkem listopadu institucí National Health Innovation Center Singapore (NHIC) spuštěn grant na urychlení zavádění nových zdravotnických technologií v nemocnicích a klinikách.

V současnosti je nemocnicemi a klinikami využíváno pouze 30 % z celkově dostupných zdravotnických technologií, proto tato iniciativa pozitivně ovlivní růst startupů a technologií tohoto sektoru. Iniciativa spuštěná NHIC s podporou Ministerstva zdravotnictví (MOH) rozdělí úspěšným žadatelům až 1 mil. USD (22,8 mil. CZK) na vývoj a distribuci jejich technologií po celém ostrově.

Více informací na webu The Straits Times

Ilustrační fotografie

Singapur systematicky posiluje kybernetickou bezpečnost

Hackeři vyzbrojení kvantovými počítači mohou brzy trumfnout virtuální privátní sítě, dekódovat hesla a prolomit další tradiční šifrovací software, který tvoří základ dnešní internetové bezpečnosti. Nově spuštěné centrum s názvem Quantum Networks Experience Centre má za cíl mezeru v zabezpečení překonat.

V listopadu 2022 jej spustil spin-off univerzity National University of Singapore zvaný SpeQtral (specializovaný na kvantové bezpečnostní systémy) ve spolupráci s japonskou firmou Toshiba. Cílem centra je poskytovat know-how v procesu aktualizace a zvýšení odolnosti bezpečnostních systémů v regionu.

Zakladatelé spin-offu jsou přesvědčení, že národní agentury a soukromé podniky, jako jsou telekomunikační společnosti, banky a datová centra komerční využití této technologie zaujme. Toto úsilí je podporováno National Research Foundation, investičním fondem Temasek a národními institucemi jako Enterprise Singapore a Economic Development Board.

Více informací na webu The Straits Times

Transformace odpadu na bionaftu

Startup biopaliv Apeiron Bioenergy získal významnou investici od nového strategického investora Proterra Investment Partners Asia. Společnost Apeiron shromažďuje potravinářský a zemědělský odpad, včetně použitého kuchyňského oleje, loje a odpadních vod z palmového oleje, a přeměňuje je na bionaftu.

Nový kapitál půjde na zřízení dalších sběrných míst a modernizaci zpracovatelských závodů. V současnosti singapurská firma provozuje devět sběrných skladů a dvě rafinerie v Asii. Apeiron shromáždil a zpracoval více než 500 milionů litrů potravinového odpadu, čímž vyrovnal odhadem 1,5 mil. tun uhlíkových emisí.

Více informací na webu Tech in Asia

Zpracovala Česko-singapurská obchodní komora

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme