Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (říjen 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

V Singapuru vyroste „zelené město“

Singapur představil ambiciózní projekt vybudování městské části s názvem Tengah. Auta zde budou jezdit pod zemí, klimatizace budou poháněny solární energií. Samotné vymodelování budov proběhlo skrze technologii 3D, ve které došlo např. k simulacím povětrnostních podmínek.

Celá čtvrť navíc bude podporovat koncept tzv. ,,chytrého města” (Smart City), díky čemuž bude pokryta sítí senzorů a jinými moderními technologiemi. Futuristický projekt se stane skutečností v dohledné době, jelikož již v roce 2022 by mělo v nové čtvrti stát asi 42 000 bytů.

Více informací na webu Bloomberg Green

Hyundai otevře jedno z nejpokročilejších inovačních center v Singapuru

Hyundai Motor Group slavnostně oznámila otevření nového výzkumného a inovačního centra v Singapuru. Stavba by měla být dokončena v roce 2022. V centru se bude testovat především uplatnění nejmodernějších technologií (průmyslu 4.0., umělé inteligence aj.) v automobilovém průmyslu.

Výzkumné středisko navíc bude využívat k provozu pouze obnovitelné zdroje energie. Počítá se i s tím, že zákazníci budou moci živě sledovat proces výroby jejich vlastního auta a následně ho sami otestovat na 620 metrů dlouhé „Sky Track“, která bude součástí komplexu.

Více informací na webu Cision PR Newswire

Nové poštovní schránky v Singapuru dokáží automaticky třídit balíčky

Singapur začne brzy testovat chytré poštovní schránky. Namísto individuálních poštovních schránek se v těchto nových bude nacházet zařízení, které dokáže ukládat a vydávat poštu a malé balíčky. Položky jsou tříděny podle velikosti a lze je získat prostřednictvím dotykové obrazovky například naskenováním QR kódu.

Uživatelé také obdrží zprávu od své mobilní aplikace v momentě, kdy zásilka dorazí. Již dříve začaly být vydávány chytré poštovní známky, které v sobě mají kód, díky němuž lze celou dobu zásilku sledovat a nedochází tak ke ztrátám.

Více informací na webu The Straits Times

Na střechách singapurských parkovacích domů vyrostou vertikální farmy

Organizace Singapore Food Agency (SFA) odsouhlasila 9 projektů výstavby vertikálních farem na střechách parkovacích domů v Singapuru. Největší farma bude mít přes 3300 metrů čtverečních. Počítá se, že by farmy mohly vyprodukovat až 1600 tun zeleniny ročně.

Kombinace hydroponických a aquaponických farem bude navíc až 10x produktivnější než běžné farmy. Do konce roku 2020 chce SFA spustit další výběrové řízení ke stavbě farem i v jiných lokalitách, jelikož farmy mají také přidanou hodnotu v podobě ochlazování města.

Více informací na webu The Straits Times

Nově vyvinutá technologie ze Singapuru může pomoci při boji se změnou klimatu

Membránová technologie, kterou Singapur využívá mimo jiné k přetvoření odpadních vod na tzv. NEWater a mořské vody na vodu pitnou, možná najde nové využití.

Díky inovacím se singapurští vědci pokouší separovat oxid uhličitý z emisí, které vytvářejí místní elektrárny. Systém by měl oxid uhličitý zachytit, díky čemuž bude moci být následně znovu využit pro výrobu jiných produktů, jako je například metanol. Pakliže bude nový systém efektivní, mohl by způsobit revoluci v boji se změnou klimatu.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurci se pyšní nejkvalitnější hromadnou dopravou na světě

Americký portál Far & Wide vyhodnotil singapurskou hromadnou dopravu jako vůbec nejlepší na světě, když ocenil především přijatelné ceny jízdného. Podle výzkumu společnosti McKinsey je více než 86 % místních obyvatel spokojeno s pokrytím a fungováním hromadné dopravy.

Vysoké procento spokojenosti je zásluhou například moderního digitálního plánovače cest, který ulehčuje výběr typu jízdenky a prostředků MHD. Singapur navíc usilovně pracuje na zprovoznění nových linek a nákupu desítek nových vozidel.

Více informací na webu The Straits Times

Singapur se stává globálním lídrem v technologii blockchain

Singapur se stává globálním lídrem v oblasti kryptoměn. Jedním z důvodů je správná regulace ze strany státu, který dohlíží na dodržování zákonů i na blockchain trhu a upozorňuje obyvatele na nebezpečné obchodní platformy.

Dále je to narůstající počet blockchain start-upů, kterých v roce 2020 v Singapuru existovalo 234. V neposlední řadě je to velký počet konferencí a seminářů, které se každoročně v Singapuru konají. Všechny tyto faktory vedly k vytvoření otevřeného a bezpečného obchodního prostředí.

Více informací na webu Asia Times

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme