Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (únor 2021)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

joyfull / Shutterstock.com

Singapurská inovativní technologie mění vzduch na pitnou vodu

Tým vědců z Národní univerzity v Singapuru (NUS) vytvořil ultralehký aerogel, který dokáže přeměnit vzduch na vodu. Podle studie zhruba 1 kg aerogelu vyprodukuje až 17 litrů vody. Houbovitý aerogel je vyroben z polymerů, které extrahují vodu ze vzduchu. Dle studie aerogel přitahuje molekuly vody ze vzduchu, kondenzuje je do kapalného stavu a následně vodu vypouští.

V horkých dnech aerogel působí ještě rychleji. Mění 95 procent vodní páry z aerogelu na kapalnou vodu. Vědcům se navíc podařilo aerogel nakonfigurovat tak, že produkuje pitnou vodu, která je v souladu s normami Světové zdravotnické organizace (WHO). Aktuálně se připravuje komercionalizace této inovace.

Více informací na webu India Today

Singapur přechází na autonomní městskou dopravu

V Singapuru byla poprvé uvedena do provozu komerční autonomní autobusová doprava s dvěma trasami: jedna z nich vede v singapurském vědeckém parku, a ta druhá na ostrově Jurong. Autobusy momentálně prochází tříměsíční zkušební dobou, během níž budou nashromážděny údaje za účelem posouzení životaschopnosti a spolehlivosti služby, stejně tak jako bezpečnosti cestujících.

Na vývoji projektu se podílelo několik organizací a vládních agentur s cílem podpořit a urychlit udržitelné nasazení autonomních autobusů v zemi. Iniciativu vedenou v rámci Aliance pro akci (AfA) v oblasti robotiky rovněž schválila Rada pro hospodářský rozvoj a Úřad pro pozemní dopravu. 

Více informací na webu ZDNet

Přebytkový odpad je v Singapuru přeměňován na hnojivo

V roce 2018 bylo v Singapuru zaznamenáno takové množství odpadu, že by dokázalo zaplnit 3000 olympijských bazénů. Většinu přitom tvořily jednorázové nádoby na potraviny. Singapurská společnost Tria však vzala situaci do vlastních rukou. Pomocí jimi vyvinutého materiálu NEUTRIA tento nežádoucí přebytkový odpad přeměňují na znovu použitelné hnojivo. Spolu s 4Fingers Crispy Chicken navíc obě společnosti navrhly jedinečné obaly – tzv. BurgSlider a Poppin Lid, za což získaly nejvyšší ocenění ASEAN-KOREAN Excelent Design. To vše při zachování 100% ekologičnosti. 

Více informací na webu Entreprise Singapur

Singapurská technologie fixace zlomenin obličeje již ulevuje pacientům

Inovační program pro postgraduální výzkum (GRIP) Národní univerzity v Singapuru (NUS) přinesl ovoce v podobě nadějné společnosti, která přišla s průkopnickou inovací v oblasti fixace zlomenin obličeje. Společnost Magloy Tech byla založena Manoj Guptou a jeho bývalými supervisory PhD. Dr. Vyasarajem Badarinath Manakari a Dr. Gururajem Parande, kteří společně vynalezli OrthoMag, první kostní implantát svého druhu, který se přirozeně rozpouští v těle při samotném hojení kostí. OrthoMag významně snižuje pooperační komplikace a napomáhá redukovat dlouhodobou fyzickou, finanční i emoční zátěž pacientů.

Více informací na webu Bio Spectrum Asia

Vědci v Singapuru vyvinuli „superlepidlo“ aktivované magnetickým polem

Výzkumníci singapurské Nanyang Technological University vyvinuli nový typ lepidla, které se aktivuje vnějším magnetickým polem. Je to směs typického komerčního epoxidového lepidla se speciálními magnetickými nanočásticemi, jež je snadné vyrábět i používat.

Nové lepidlo je možné aktivovat magnetickým polem, které bez potíží vyrobí malé elektromagnetické zařízení, které spotřebovává méně energie než běžná elektrická trouba. Nové lepidlo má velmi slušné mechanické vlastnosti a mohlo by se uplatnit v mnoha různých oborech, například při lepení ohebné elektroniky či rozložitelných plastů. Více informací

Více informací na webu 100+1

Singapur se stává globálním technologickým hubem budoucnosti

Singapur se stále častěji stává cílem expanze globálních technologických gigantů. Například majitel TikTok ByteDance v Singapuru plánuje investovat miliardy dolarů a zaměstnat stovky pracovníků. Facebook zde zakládá inženýrský tým a Twitter dokonce své první asijské inženýrské centrum.

Mezi další se řadí společnost Zoom Video Communications Inc., která rozšíří svou přítomnost v Singapuru otevřením výzkumného a vývojového centra. Čínská Tencent Holdings Ltd pak uvedla, že v Singapuru otevře novou kancelář. V neposlední řadě se na Singapur zaměřila také společnost Alibaba, která koupila 50% podíl v singapurském kancelářském bloku za 1,68 miliardy S$. (27 mld. Kč). 

Více informací na webu Reuters

Roboti si podmanili Singapur

Singapur se stal zemí s druhou nejvyšší mírou hustoty robotů na světě, ve srovnání se umístil těsně za Jižní Koreou. Například v singapurské kavárně Ratio Café and Lounge obsluhu zastává tým „ratiologistů“ (robotů číšníků), kteří dokáží připravit šálek kávy za necelou minutu. Stačí pouze zadat objednávku v aplikaci Ratio nebo v samoobslužném kiosku. Informace se navíc ukládají jako rychlovolba pro budoucí užití.

Dalším příkladem je nasazení robotů společností LionsBot, kteří zvyšují v Singapuru produktivitu úklidových jednotek díky snížení potřeby lidské práce. S jejich neustálými inovacemi provádí tato singapurská společnost rozsáhlé změny v celém sektoru podnikání, který čelí nedostatku pracovních sil. 

Více informací na webu Singapur Tatler

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme