Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (září 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

Singapurci pracují na zcela nových možnostech využití dronů

V Singapuru se rozmáhá průmysl s drony. Jen za poslední rok se rozrostla organizace sdružující firmy v tomto průmyslu (SG UAS Community) o 17 členů na nynější počet 39. Drony jsou nyní v Singapuru využívány například pro doručování balíčků a při kontrole veřejných prostranství. Uvažuje se o využití při záchranných akcích a ve vývoji je dron, který bude čistit budovy.

Rodí se také spousta nových zajímavých projektů podporovaných vládou. Mezi ně spadá i pokrytí Singapuru senzorickými zařízeními, které budou autonomně řídit drony při logistice. Předpokládá se, že Singapur bude fungovat jako regionální centrum, ze kterého se operace s drony rozšíří do dalších asijských zemí.

Více informací na webu CNA

V singapurském obchodním centru testují čistící tým robotů

V singapurském obchodním centru Tampines momentálně testují přes 10 robotů, kteří dokážou čistit podlahy, kontrolovat stav stropů, dezinfikovat výtahy a mapovat počty komárů. Uklízecí roboti jsou také schopni vyhánět holuby prostřednictvím zvukových frekvencí zaměřených na tento druh ptáků.

Počítá se s tím, že by roboti mohli nahradit některé práce a zaměstnanci se tak budou moci věnovat jiným činnostem. Roboty vyvíjejí inženýři ze Singapore University of Technology and Design (SUTD) za podpory National Robotics Programme.

Více informací na webu The Straits Times

Průmysl FoodTech nabírá v Singapuru na síle

Singapur si volí za své sídlo stále více firem věnujících se průmyslu FoodTech. Tyto start-upy vyrábějí produkty z přírodních ingrediencí a na bázi buněčných kultur. Mezi příklady patří firma TurtleTreeLabs vyrábějící „laboratorní“ mléko, uměle vytvořené krevety od společnosti Shiok Meats nebo rostlinné proteiny firmy Life3 Biotech.

Podpora singapurské vlády navíc nahrává trhu s alternativními proteinovými produkty. Na výzkumné programy v oblasti FoodTech vláda plánuje vydat až 100 milionů USD, čímž chce snížit závislost země na importovaných potravinách.

Více informací na webu The Singapore Effect

Umělá inteligence ze Singapuru zanáší do map změny v reálném čase

Singapurská firma NextBillion AI vytvořila speciální mapu, která za pomoci umělé inteligence dokáže zaregistrovat změny v reálném čase. Tzv. „hyper-local“ mapování okamžitě zanese do svých tras jakékoliv změny, čímž se liší např. od Google Maps. Uživatelé tedy okamžitě zjistí, kde se stala nehoda nebo kde právě teď uzavřeli silnici.

Služba najde využití při dovážce jídel, v logistice a nákladní dopravě. NextBillion AI se již spojil s více než 30 společnostmi na otestování mapy. Společnost také nabízí modifikaci mapy na míru.

Více informací na webu CNBC TV 18

Singapurští vědci našli způsob, jak uměle vytvářet životně důležitý lykopen

Singapurským vědcům se skrze proces biotransformace daří vyrábět lykopen, který obsahují rajčata. Lykopen funguje jako prevence před vznikem určitých typů rakovin a zlepšuje funkci srdce. Abychom tělu zajistili dostatečný příjem lykopenu, museli bychom denně sníst nejméně tři rajčata.

Proces biotransformace lykopenu začíná vyjmutím enzymů a genů z rajčete a jejich aplikací na mikrobiální buňky. Tato směs se poté fermentuje v bioreaktoru a dochází k extrakci až 30 g lykopenu z 1 kg mikrobiálních buněk. Při produkci ve větším množství by se lykopen mohl přidávat například do džusů, čímž by se zvýšila jejich výživová hodnota.

Více informací na webu The Straits Times

V Singapuru staví unikátní komplex integrující čištění vody a zpracování odpadu

V Singapuru začala stavba prvního integrovaného zařízení na čištění vody a zpracování tuhého odpadu, která bude dokončena v roce 2025. Vzhledem k součinnosti těchto dvou zařízení bude celý komplex energeticky soběstačný. Očekává se, že se díky zařízení ušetří až 200 000 tun oxidu uhličitého ročně (odpad z asi 43 000 aut).

Čistička dokáže zpracovat až 800 000 metrů krychlových odpadních vod denně, což by stačilo k naplnění 320 olympijských bazénů. V zařízení bude umístěn i největší membránový bioreaktor na světě.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurci objevili převratnou metodu kultivace červených krvinek

Singapurští vědci vyvinuli nový způsob, jak vytvářet červené lidské krvinky (RBCs). Tento způsob zkrátil kultivační čas na polovinu (11 dní) v porovnání s klasickými způsoby (23 dní), které navíc vytváří nežádoucí vedlejší produkty.

Postup singapurských výzkumníků navíc využívá nové metody k třídění a čištění buněk, které jsou rychlejší, preciznější a levnější. Singapurská metoda může mít široké biologické a klinické využití pro třídění rakovinových a imunitních buněk a následnou diagnózu.

Více informací na webu BioSpectrum Asia

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme