Ztráty pocítí osm z deseti firem v Chorvatsku

Až 80 % obchodních společností utrpí kvůli koronaviru ztráty. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Chorvatské hospodářské komory (HGK). Skoro 60 % firem odhaduje své ztráty v přepočtu na méně než 2 mil. korun, ale pokud situace potrvá, 11 % z nich očekává propad vyšší než 3,5 mil. korun.

Podle posledních údajů má sedm procent firem zaměstnance v karanténě. Více než polovina firem využívá možnosti práce z domova. Pro 30 procent firem není homeoffice možný.

Nejpostiženějšími sektory jsou vzdělávání, služby, cestovní ruch, zemědělství a doprava. Okolo šesti procent rodinných podniků a tři procenta velkých podniků odhaduje, že budou muset ukončit činnost, pokud aktuální stav potrvá ještě jeden měsíc. Ve výrobních činnostech je nejvíce potíží spojováno s dokončením stávajících a nově objednaných zakázek a s drastickým snížením poptávky na tuzemském trhu. Cestovní kanceláře hlásí pokles rezervací až o 60 %. Současně dochází i k výraznému poklesu exportu a importu, a to nejen kvůli propadu zahraničních poptávek, ale i kvůli omezení pohybu nákladních aut přes hranice.

Chorvatská vláda s platností od 19. března 2020 na třicet dnů nařídila uzavření všech obchodů a služeb, kromě prodejen potravin, drogerií a lékáren a uzavření státních hranic, vyjma průjezdu kamionů se zbožím.

Balíček na pomoc ekonomice

O dva dny dříve kabinet schválila balíček 66 opatření, které mají pomoci udržet ekonomiku v chodu. Pomoc je zaměřená především na zachování likvidity a pracovních míst. Jedním z opatření je bezúročný odklad platby daní a příspěvků na sociální a zdravotní pojištění. Chorvatská banka pro obnovu a rozvoj vyhlásila moratorium na povinnost splácet úvěry a nabídla klientům přenastavení stávajících úvěrů a odklady splátek jistin.

Ve spolupráci s komerčními bankami budou podnikatelům nabídnuty nové úvěry na financování takzvaného prázdného chodu firem. Další opatření představují zavádění „stand still“ balíčků ze strany komerčních bank a zastavení exekucí vůči všem dlužníkům na období tří měsíců. Bude rozšířen i rozsah garančního fondu pojištění exportu na oblast cestovního ruchu a nepřímého exportu. Státní agentura pro podporu malých a středních podniků (HAMAG-BICRO) zavádí moratorium na všechny malé a mikroúvěry poskytnuté pro rurální rozvoj do 31. prosince 2020.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Záhřebu (Chorvatsko). Autor: Petr Kašička, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Chorvatsko
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme