AMSP odmítá zvýšení minimální mzdy podle odborů i vlády

Nejvyšší meziroční zvýšení minimální mzdy v historii. To je plán odborů i ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Malé a střední firmy to zásadně odmítají, uvádí Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR)



Ambiciózní návrh odborů předpokládá, že se v roce 2020 zvýší minimální měsíční mzda o 1650 korun, Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvednout mnimimum o 1350 až na 14 700 korun. Tempo růstu od nástupu Sobotkovy vlády každoročně akceleruje, loni si nejchudší pracovníci polepšili o 1150 korun.

Odbory i ministerstvo argumentují především tím, že je vyšší minimální mzda nejen v západní Evropě, ale například i na Slovensku. To v HDP na hlavu za Českem zaostává, ale práce nejnižších příjmových skupin je tu zaplacena lépe.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula opakuje, že díky zvyšování minimální mzdy roste spotřeba českých domácností a to přispívá k celkovému ekonomickému růstu.

Minimum roste rychleji než průměr

Stejným evergreenem jako argumenty odborářů je i odpor zaměstnavatelů k pravidelnému zvyšování minimálního platu. „Pro malé a střední podniky je takové zvýšení naprosto neopodstatněné a odmítají jej. Pro zvyšování minimální mzdy v České republice neexistuje ekonomický důvod,“ uvádí AMSP ČR ve své tiskové zprávě.

Podle AMSP ČR je metou a nepsaným kultivovaným pravidlem v Evropě oscilace minima kolem 40 % průměrné mzdy.

Mzdové rozpětí v ČR je příliš široké, odvinutí minimální mzdy od průměrné je zavádějící a hospodářsky škodlivé, tvrdí navíc Asociace. Vycházet by se mělo z tzv. mediánu mzdy, tj. od většinové průměrné mzdy, jíž dosahuje většinová ekonomicky činná populace.

Minimální mzda sama o sobě není problémem, protože za ni pracuje jen malé procento lidí. Problémem je, že přirozeně tlačí všechny ostatní mzdy ve firmách nahoru, stěžují si zaměstnavatelé.

„Stát tu dosud podporoval příliv korporací s malou přidanou hodnotou. Na ty se logicky navázaly české menší firmy. Obrat k vyšší přidané hodnotě je samozřejmě možný, ale zdaleka ne v tempu současného růstu mezd. Pokud budeme dál tlačit na růst mezd, včetně té minimální, ve finále budou tratit všichni. S případným evropským ekonomickým poklesem by to byl velmi rychlý pád,“ uvádí tisková zpráva AMSP ČR. Zástupci Asociace jsou ochotni jednat maximálně o tříprocentním navýšení.

S využitím tiskové zprávy AMSP ČR

• Témata: Konkurenceschopnost
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme