Byla to energie budoucnosti. Švýcaři odpojují jaderný reaktor, nový stavět nebudou

Švýcarsko se připravuje na vyřazení svého prvního reaktoru v elektrárně Mühleberg. Odpojení má 20. prosince živě vysílat televize. Po havárii elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 začalo být jasné, že se nový blok jako náhrada původního stavět nebude. Jádro se na energetickém mixu konfederace podílí 40 procenty.



Jaderná havárie ve Fukušimě v roce 2011 navždy změnila přístup švýcarské konfederace k jaderné energetice. Do té doby preferovaná varianta v energetickém mixu, jež tvoří dvě pětiny vyrobené elektřiny v alpské zemi, začala být na obtíž. Přitom o čtyři dekády dříve bylo jádro oslavováno jako nejekologičtější zdroj, protože nezasahuje do okolní krajiny jako vodní elektrárny.

Plány na výstavbu nového reaktoru, jenž měl vzniknout na místě dosluhujícího v elektrárně Mühleberg nedaleko Bernu, japonská katastrofa zastavila. I proto manažeři firmy BKW Energie už 11. března 2011 tušili, že to bude znamenat výraznou změnu v přístupu jejich společnosti k výrobě elektřiny ve Švýcarsku.

„Okamžitě jsme věděli, že to znamená konec nové jaderné elektrárny v Mühlebergu, a projekt jsme zastavili,“ zavzpomínal na konec jedné éry předseda představenstva BKW Urs Gasche.

20. prosince budou obyvatelé konfederace sledovat v přímém přenosu švýcarské televize odstavení prvního reaktoru v zemi ze sítě. Třicet minut po poledni operátoři vypnou reaktor o instalovaném výkonu 355 MW. Byl v provozu od roku 1972, tedy 47 let.

Stavba 4 roky, demolice 15 let

Zatímco jeho výstavba trvala čtyři roky, rozebírání si vyžádá 15 let. Z elektrárny zůstane 5000 tun radioaktivního odpadu, z toho 100 tun jako vysoce radioaktivní. Ze tří stovek zaměstnanců přijde o práci třetina. Ostatní se přeškolí na radiační ochranu a demontáž elektrárny.

Jedním z argumentů pro ukončení provozu elektrárny u řeky Aary je, že nad elektrárnou leží přehrada a vodní elektrárna na jezeře Wohlensee. V případě silného zemětřesení by mohlo dojít k zatopení reaktoru. Reaktor leží 14 kilometrů od hlavního města Bernu.

Proti atomu po roce 2011 vystoupily i středové strany křesťanská CVP a občanská BDP. Švýcarsko se má podle nich orientovat na obnovitelné zdroje energie a nové technologie. Země má ještě další čtyři reaktory v provozu, jež se mají také postupně odpojovat ze sítě.

Po roce 2050 už by jaderné reaktory neměly v alpské zemi vyrábět žádnou elektřinu. Historik Michael Fischer, jenž se věnuje historii jaderné energetiky, tvrdí, že před padesáti lety bylo jádro považováno za bezkonkurenční technologii, magickou energetickou zbraň, jež nezatěžuje okolní přírodu.

Nyní je jasné, že se další reaktory v zemi stavět nebudou. Zda se na místo jaderného bloku u Bernu vrátí louka a pasoucí se krávy, nebo tu vyroste jiný druh elektrárny, se zatím nerozhodlo.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Švýcarsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme