České letectví je žádané po celém světě

Na celkovém exportu se zatím podílejí necelým půl procentem, zato jsou nepřehlédnutelné a inteligentní. Řeč je o tuzemských létajících strojích.



Se svou více než stoletou tradicí se česká letecká výroba bilancování obávat nemusí. Zejména v posledních letech se jí opravdu daří a mezinárodní konjunktura nahrává vývozu špičkové techniky s vysokou přidanou hodnotou. Za úspěchem stojí precizní výrobci i vynalézaví autoři originálních technických a designérských řešení.

V Evropě je Česko druhým největším producentem malých sportovních letadel, která jsou žádaná i v zámoří. Poptávka je také po malých dopravních letadlech, cvičných vojenských letounech, vrtulnících, bezpilotních strojích a dronech, balonech, vzducholodích a kluzácích. V široké nabídce vývozních položek nelze opomenout přístroje pro letecký výcvik, padáky, katapulty, ale ani části kosmických lodí, včetně družic.

Pro české výrobce jsou neméně důležité subdodávky. Jejich prestižní vizitkou je dlouholetá spolupráce s koncerny Airbus, Bombardier, Embraer a dalšími. Vedle finální produkce jsou dodávky komponentů jedním z pilířů leteckého exportu z ČR. Loni mezi odběrateli vedla Francie, následovaná Spojenými arabskými emiráty, Ruskem a USA. Obecně řečeno sousedům prodáváme díly a součásti, kdežto na mimoevropské trhy dodáváme finální produkci.

Zajímavou exportní destinací je určitě Latinská Amerika. Nejen díky své velikosti, neboť cestovat autem mezi regiony zabere v průměru osm hodin, ale hlavně nárůstem letecké přepravy. Příkladem je Peru, které má 35 civilních letišť, z toho šest mezinárodních. Doprava tam za posledních 10 let šestinásobně vzrostla na současných 18 milionů cestujících ročně. Velvyslanectví ČR v Limě ve spolupráci s tamní kanceláří CzechTradu tento sektor aktivně podporují, letos se tam například uskutečnila mise šesti českých firem, podpořená z projektu PROPED. Během dvou dní exportéři představili odborníkům ze vzdušných sil FAP, ministerstva obrany a správy a řízení letišť CORPAC civilní UL letadla, komplexní řešení pro vzdušné síly, radary, vybavení letišť, drony a další špičkovou techniku.

V kalendáři veletrhů, kterých se pod hlavičkou CzechTradu letos společně účastnily české podniky, najdeme FIDAE Chile, Marrakech Air Show nebo Aeromart Toulouse. Zahraniční kanceláře CzechTrade na nich kromě zajištění expozice na klíč vytipují a osloví možné obchodní partnery, pozvou je na stánek a v exotických zemích také pomohou s tlumočením.

CzechTrade letos také podpořil prostřednictvím projektu NOVUMM KET účast českých firem/MSP na veletrzích AERO Friedrichshafen a ExpoAir Mnichov. Podílel se i na organizaci a financování rekordních 221 m2 prezentační plochy na prestižním veletrhu China International Aviation & Aerospace Exhibition Zhuhai. Na veletrhu společnost F AIR podepsala významný kontrakt na výcvik čínských pilotů a PBS Velká Bíteš představila nový turbínový motor.

Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Jiří Rak, vedoucí oddělení dopravní techniky, CzechTrade (jiri.rak@czechtrade.cz).

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Služby

Doporučujeme