Česko-irská konference o šetrných budovách přispěla k rozvoji bilaterální firemní spolupráce

Dne 30. října 2019 Velvyslanectví České republiky uspořádalo mimořádně úspěšnou akci s názvem Česko–irská konference k šetrným budovám v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Konference byla pořádána ve spolupráci s irskou státní organizací SEAI (Sustainable Energy Authority of Ireland) a nevládní organizací IGBC (Irish Green Building Council).

Akce se zúčastnilo 70 představitelů irských a českých firem. Akci předcházela dne 29. 10. exkurze „Green Walk“ prohlídka rozestavěných vysoko podlažních bytových a komerčních budov developerské firmy Ballymore a prohlídka několika dalších moderních budov v Dublinu.

Konferenci, která se konala v budově Irského architektonického archívu,  zahájil velvyslanec České republiky v Irsku Petr Kynštetr. Ve svém projevu mimo jiné zdůraznil zájem ČR o spolupráci s menšími zeměmi EU ve všech oblastech, včetně zelené energie a šetrných budov. Dále uvedl, že konference reflektuje neustále rostoucí poptávku po řešení šetrných budov, která mají dosáhnout uhlíkové neutrality a vyhrát boj proti změnám klimatu. Je třeba ještě hodně práce, aby stovky tisíc starých budov bylo rekonstruováno a nově postavené budovy byly uhlíkově neutrální.

Rovněž zdůraznil, že přítomné špičkové české firmy, které jsou příkladem kvalitního inženýrství v České republice, nabízejí progresivní technologie a kvalitní produkty na řešení právě uhlíkové neutrality a v rámci boje proti změnám klimatu.

V další části konference vystoupili ředitel státní společnosti SEAI Ray Langton a ředitel IGBC Pat Barry, kteří mimo jiné ocenili zájem českých firem o irský trh a informovali o výzvách, které stojí před Irskem v oblasti klimatických změn a zelené energie. Prezentace zástupců irské firmy Pure Air  a dopravní společnosti Cargo Partners rovněž vyzývali k těsnější spolupráci českých a irských firem.

Největší pozornost přítomných irských představitelů byla soustředěna na prezentace šesti českých firem: firmu Jablotron LT představil ředitel Roman Šalamon, firmu Enika obchodní ředitel Pavel Macák, firmu Amit obchodní ředitel Radim Bondy, firmu Modus obchodní ředitel Jan Kavka, firmu TC Mach ředitelka Barbora Machová a firmu IMA zástupce obchodního oddělení Jan Orlický.

Každá česká firma měla vlastní stánek, na kterém její zástupci měli možnost podrobněji informovat o nabízených produktech a navázat kontakty a obchodní spolupráci s irskými partnery, což se v plné míře podařilo. Čeští i irští účastníci vysoce ocenili výběr firem na jedné i druhé straně, netajili se navázáním slibných kontaktů a dokonce zahájením jednání o konkrétních kontraktech.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dublinu (Irsko). Autor: Jiří Hušner, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Irsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme