Český festival v Moskvě nadchl návštěvníky

Poslední srpnový víkend, 24. a 25. srpna 2019, se v parku N. E. Baumana v Moskvě uskutečnil za enormního zájmu návštěvníků 2. ročník Festivalu České republiky. Během dvou víkendových dnů navštívilo Festival více než 55 000 návštěvníků, kteří měli možnost se podrobně seznámit s českou gastronomií, kulturou a historií.



Největší akce veřejné diplomacie v zahraničí, která představila široké veřejnosti Českou republiku v celé své komplexnosti, proběhla pod záštitou prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana, ve spolupráci velvyslanectví České republiky v RF, Českých center, zahraničního zastoupení CzechTourism v Moskvě a agentury CzechTrade.

V rámci interaktivních dílniček si návštěvníci mohli vyzkoušet techniku modrotisku, malování stužek, nebo se v rámci master class s šéfkuchařem velvyslanectví ČR v Ruské federaci zapojit do vaření českých tradičních jídel. V bohatém programu Festivalu nechyběl ani prodej českých gastronomických specialit, nápojů a tradičního českého skla, šperků nebo kosmetiky.

Na hlavním pódiu se návštěvníkům festivalu představil folklórní soubor Rosénka, dále rocková skupina Fleret, sólisté Timmy White a Jiří Klapka, akordeonista Vojtěch Szabó a jazzová zpěvačka Eliška Mlatečková. Po promítání pohádek Šťastný smolař a Anděl Páně 2 se konala také beseda s režisérem Jiřím Strachem.

Turistická zóna představila v režii CzechTourism turistický potenciál České republiky se zaměřením na regiony. Kromě jižní Moravy se představily Jihočeský, Karlovarský, Ústecký a Pardubický kraj.

„Česká republika je u ruských turistů velice oblíbená destinace, avšak povětšinou navštěvují jen několik málo míst jako je Praha, Karlovy Vary nebo Český Krumlov. Chceme proto návštěvníkům ukázat, že pardubický region má co nabídnout. Festival České republiky během víkendu navštíví desetitisíce lidí, konkrétních potenciálních turistů, a proto jsme rádi, že jsme mohli této akce zúčastnit a seznámit širokou veřejnost s krásami našeho regionu,“ řekl hejtman Pardubického kraje, pan Marin Netolický, v zahajovací řeči na Festivalu.

Pozitivně hodnotí účast na Festivalu i paní Kateřina Karásková, referentka vnějších vztahů Krajského úřadu Jihomoravského kraje: „Celkově akci hodnotíme velmi kladně. Festival byl pěkný, myslím si, že návštěvnost je nad očekávání hojná a nabídka aktivit, ať už se jednalo o vystoupení našich umělců, tvořivé dílničky malování stužek a modrotisková dílnička nebo prezentace Jihomoravského kraje, byla po celou dobu konání festivalu velice pestrá a návštěvníky jednoznačně oslovila.“

A o tom, že se Festival líbil i samotným účastníkům svědčí i četné pochvalné maily adresované českému velvyslanectví jako je například tento: „Vážený pane velvyslanče, rád bych vám tímto poděkoval za organizaci Festivalu Česka, který se o tomto víkendu uskutečnil s Parku Baumana. Každý, kdo přišel, se mohl podrobně seznámit s kulturou, historií, kuchyní i typickými českými výrobky. Doufám, že za podpory českého velvyslanectví budou probíhat i další festivaly.“ Titkov Nikita, 20 let.

Kladně akci hodnotili i zástupci médií. „Do Parku Baumana jsme se přišli podívat v sobotu v podvečer a je to jedním slovem super akce! Večerní hudební program se nám moc líbí, pivo je skvělé a ochutnali jsme i české speciality,“ shrnul své bezprostřední dojmy v e-mailu CzechTourismu Pavel Karteav, novinář rádia Mayak, Moskva.

„Z návštěvnosti Festivalu jsem nadšená. Českým partnerům, kteří na Festival přijeli představit české regiony a lázně, jsme vysokou účast slibovali, ale výsledek nás příjemně překvapil,“ shrnuje akci ředitelka zahraničního zastoupení ČzechTourism v Moskvě, paní Alena Kudílková a dodává: „Je vidět, že Česká republika má v srdcích Moskvanů a návštěvníků Moskvy své pevné místo, ruští turisté jsou nám věrní a rádi se vracejí. A to je pro nás, pracující v cestovním ruchu to nejlepší ocenění.“

Informace poskytnuta zahraničním zastoupením CzechTourism Rusko – Moskva.

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme