Chcete nemocnici, nebo Ázerbájdžán?

Enormní nárůst zájmu o jihokavkazskou zemi loni zaznamenala pojišťovací společnost EGAP. S její podporou české firmy mimo jiné pomohly stavět ázerbájdžánské dálnice.



V pojišťovací společnosti EGAP prý mají takový interní vtip: sotva se objeví nějaký klient ve dveřích, už si zaměstnanci tipují, jestli chce nemocnici, nebo Ázerbájdžán. Je to narážka na trend posledních dvou tří let. Z hlediska odvětví razantně roste poptávka českých firem po pojištění vývozu zdravotnického vybavení. A z hlediska teritoria jednoznačně nejrychleji vzrostl zájem o Ázerbájdžán. Loni se stala právě jihokavkazská země dokonce nejžádanější destinací, když na ni cílila plná čtvrtina nově uzavřených smluv.

Ázerbájdžán tak odsunul na druhé místo Rusko. EGAP neboli státní Exportní garanční a pojišťovací společnost, která pomáhá vývozcům pojistit export i do rizikovějších zemí mimo Evropskou unii, už podpořila v jihokavkazské republice obchody za miliardy. Jako příklad úspěšného obchodu uvádí třeba projekt rekonstrukce silnice v úseku Quba–Qusary–Laze o délce 45 kilometrů. Vývozcem byla v tomto případě společnost OHL ŽS a profinancování zajišťuje Česká exportní banka. Rekonstrukce silnice zahrnula také vybudování mostů a mimoúrovňová křížení. Šlo o pokračování a dokončení už v roce 2005 započatého obchodního případu.

Další projekt podpořený EGAP je dodávka techniky i stavebních prací pro rekonstrukci dálnice M-5 v délce 164 kilometrů na trase Yevlax–Zagatala–Gruzie. Vývozcem byla hodonínská společnost SaZ. Součástí projektu bylo dodání 181 nákladních vozů Tatra T-815 včetně náhradních dílů a odpovídajících pneumatik. Dodávky zahrnují také vybudování celkového automatizovaného systému řízení automobilového provozu pro silnice a dálnice v Ázerbájdžánu.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme