Dohoda o pracovní dovolené ČR s Japonskem vstoupí v platnost 1. 11. 2018

Japonsko dne 24. září 2018 potvrdilo Ministerstvu zahraničních věcí ČR dokončení svých vnitrostátních postupů nezbytných pro vstup v platnost Dohody mezi vládou ČR a vládou Japonska o vízech k pracovní dovolené pro mladé ve věku 18 až 30 let. Dohoda začne platit od 1. listopadu 2018.



Možnost pracovní dovolené se bude vztahovat na mladé občany obou zemí ve věku 18 až 30 let včetně, kteří budou moci cestovat za prací a zahraničními zkušenostmi do České republiky resp. Japonska. Pro podrobnější informace o způsobu, kterým budou čeští občané moci žádat o japonská víza k pracovní dovolené, a k režimu vstupu a pobytu na území Japonska je nutno se obracet na japonské úřady (například na Velvyslanectví Japonska v Praze). Informace k podávání žádostí japonských občanů o česká víza k pracovní dovolené budou uveřejněny na internetových stránkách Velvyslanectví České republiky v Tokiu.

Text dokumentu podepsaného v Tokiu 27. června 2017 bude vyhlášen ve Sbírce mezinárodních smluv. Bezprostředně po vstupu dohody v platnost dojde k výměně nót, kterými si obě strany vzájemně odsouhlasí výši kvóty (počet víz k pracovní dovolené, která budou vydávat občanům druhé strany v kalendářním roce). Počty pracovních míst (výše kvóty) MZV oznámí po jejich dojednání a bude rovněž publikováno ve Sbírce mezinárodních smluv.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme