Indická mise u českých potravinářů

V dubnu a v květnu 2019 voliči v Indii rozhodovali o nové vládě na dalších pět let. Ta bude mít nezávisle na výsledcích v programu stále jako prio­itu výživu národa, který se stane během deseti let nejpočetnějším na celém světě.



A nejde pouze o kvantitativní stránku, protože až několik desítek procent vyrobených potravin podléhá zkáze. Kvalita potravin je v současné době určována především požadavky rostoucí střední příjmové skupiny obyvatelstva. K zajištění výživových potřeb národa je nutné začít využívat i moderní technologie uchování a zpracování potravin.

Tyto požadavky trhu nabízejí příležitosti pro české výrobce potravinářských technologií. Indická kancelář agentury CzechTrade společně s velvyslanectvím ČR v Dillí vybrala šest typických zástupců potravinářských zpracovatelů a za finanční podpory Ministerstva zemědělství zajistila setkání s českými výrobci potravinářských technologií.

Delegace navštívila podniky z oblasti pekárenské výroby (J4, Mopos), balicích strojů a linek (Velteko, Viking Mašek), ale i pivovarnictví (Budvar, ZVU Potez, Pacovské strojírny). Indické firmy zastupovali manažeři z několika významných food parků, např. z Dillí, Mumbaje či Bengalúru, které se specializují na výrobu potravin pro konečného spotřebitele. Tyto parky jsou nejvýznamnějším cílem pro umístění českých potravinářských technologií. Příležitost nabídnout je budou mít tuzemské firmy při chystané podzimní misi do Indie.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Ivan Kameník, Bengalúru.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl | Služby

Doporučujeme