Jan Procházka: Naším cílem je velká energetika

Za jedním z nejdůležitějších českých vynálezů v historii stojí vědec Jan Procházka. Jeho revoluční 3D baterie může vyřešit problémy s nedostatečnou kapacitou starších typů baterií a výrazně zlevnit jejich výrobu. Letos na jaře oznámil, že čínský investor vloží do jejího vývoje 2,7 miliardy korun.



Jan Procházka. Foto: Martin PinkasJak dlouho jednání s investory trvala?
Rozhodnutí jít do výrobní fáze padlo loni v lednu. Začala jednání s řadou subjektů, ze kterých se nakonec vybrali čtyři, a koncem října jsme výběr zúžili na dva. Takže zhruba rok.

Proč padlo nakonec rozhodnutí právě na čínského investora?
Paradoxně pan Hu nebyl mezi těmi dvěma investory, se kterými se dopilovávaly poslední fáze příprav business plánů. Nicméně nám se líbil, protože jeho vlastní firmy představují značný odbyt pro naše baterie. Odhadli jsme velikost jeho dnešního obchodního potenciálu na 3GWh prodaných baterií. 

Byl budoucí odbyt jediný důvod?
Líbil se nám, protože nevykládal ekonomické poučky, ale místo hromad papírů nám nabízel rychlý postup vpřed a vstup na čínský trh.  A nakonec to byl on, kdo složil peníze a řekl: Jdu do toho s vámi. Vzal na sebe riziko, jdeme společně do výroby baterií, kde všichni vidíme budoucnost. Věřím, že to byla správná volba.

Kdy začne výstavba haly v Horní Suché na Ostravsku a kdy spustíte výrobu?
První linka se kompletuje v existující nedávno zkolaudované budově a připravuje se stavba haly na další výrobu. Oproti původnímu plánu stavíme také malou automatizovanou linku v rozšířených prostorech v Letňanech. Když všechno půjde úplně hladce, včetně vybudování podpůrných technologických provozů, tak uvidíme první baterie na přelomu roku.

V českém podniku má být především vývojové centrum. Co přesně odtud budete produkovat?
Co zákazník, to jiné nároky na baterie. Produkční linky, které stavíme, budou mít kromě samotné sériové výroby funkci ověřovacího výrobního provozu, kde bude končit vývojový řetězec rychlého designu baterií, návrhu jejich výroby, ověření výrobních postupů a výroby prototypů.

Kde bude umístěna vlastní výroba baterií a kdy se s konkrétním výsledkem vašeho bádání setkají zákazníci v praxi?
Licenční velkovýroba, tedy továrny s roční kapacitou nad 0,5 GWh, budou vznikat všude po světě. Dnes předpokládáme vznik nejméně tří velkovýrobních kapacit a to na Slovensku, v Německu a v Číně. Zájem o licenční výrobu je obrovský a potenciální trh také. Uvádím „potenciální“, protože budeme vytvářet mnoho nových trhů.

Jaké koncové užití u vašich baterií předpokládáte především? Neboli s čím budete chtít začít, kde vidíte největší příležitost.
Nejblíž nám připadá zájem o moduly pro vyrovnávání výkyvů v produkci solární energie, tedy stabilizace solárních elektráren. Druhý typ baterie může učinit razantní změnu v automobilovém průmyslu a převodu technologie z 12V systému na 48V, včetně startovacích baterií.  Systém 48V je totiž také kompatibilní s napětím solárních panelů u domácích uložišť energie.

V čem se budou lišit například od systému PowerWall od amerického vizionáře Elona Muska a dalších současných systémů pro ukládání energie? Kapacitou, cenou…
Výhoda naší baterie je její velikost. Chceme dělat velké celky a to určuje použití v energetice. Přestože s největší pravděpodobnosti budeme dodávat i do tohoto sektoru, není to naše priorita. Náš fokus je velká energetika.

Považujete vývoj baterie za ukončený a budete se věnovat zase jiným oblastem, podobně jako před lety převratnému samočistícímu nanonátěru, nebo budete parametry baterie ještě vylepšovat?
Určitě budeme v příštích letech pokračovat ve vývoji této technologické platformy. Chtěl bych trochu změnit chemii, která probíhá v lithiové  baterii a dostat se kapacitně nad 1000Wh/L. Zároveň pracujeme na dalších technologiích a nanomateriálech pro lepší energetiku s vyšším výkonem a menším dopadem na životní prostředí.

Dalibor Dostál

Založeno na nanotechnologiích

Firma HE3DA vyvíjí dva základní typy baterií s využitím nanometeriálů. Robustnější se silnějšími elektrodami bude sloužit jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za co nejnižší cenu. Druhý typ, se slabšími elektrodami, umožňuje mnohem rychlejší nabíjení a vybíjení a bude mít využití v elektromobilech nebo v energetice jako zásobárna velmi rychle dostupné energie.  Také samočistící nátěr, se kterým se český vědec a vynálezce Jan Procházka prosadil po celém světě na konci minulého desetiletí, využívá nanočástice. Ty umožňují čištění vzduchu od smogu, nečistot, virů i bakterií, a to jak v interiérech, tak na vnějších pláštích budov.

Doporučujeme