Kanada přitahuje umělou inteligenci

Montréal je jako největší město provincie Québec také hlavním hubem kanadské umělé inteligence. V Montrealu vzniklo v rámci vládního programu superklastrů nové centrum Scale.ai, zaměřené na umělou inteligenci. Scale.ai společně s klíčovými partnery vytváří robustní ekosystém firem a výzkumných organizací. Mohou se tu zrodit příležitosti také pro české vědce a podnikatele.



Celkové investice v rámci centra Scale.ai mohou dosáhnout až 230 milionů kanadských dolarů. Pokud by české firmy a výzkumné organizace díky tomuto programu navázaly spolupráci s québeckými partnery, získaly by tak unikátní možnost, jak se propojit s jednou ze světových špiček v oblasti vývoje a aplikace umělé inteligence.

Díky vládní iniciativě bylo v Kanadě vytvořeno celkem pět superklastrů, zaměřených na výzkum a vývoj nových technologií, do kterých vláda celkově přislíbila investice ve výši 950 milionů kanadských dolarů. Kanadský program superklastrů je zaměřen na vyspělé strojírenství, digitální technologie, mořské technologie, zemědělství společně s potravinářstvím a umělou inteligenci). Každý ze superklastrů má své regionální centrum v různých kanadských provinciích, jedním z nich Scale.ai (AI-Powered Supply Chains Supercluster) v Montréalu.

Scale.ai má za cíl propojit segmenty maloobchodních, výrobních, dopravních, infrastrukturních, informačních a komunikačních technologií k vybudování inteligentních dodavatelských řetězců prostřednictvím umělé inteligence a robotiky. Očekává se, že superklastr AI umožní podpořit průmyslovou spolupráci mezi firmami všech velikostí a pomůže vytvořit příští generaci inteligentních dodavatelských řetězců. Superklastr Scale.ai by měl v Kanadě do roku 2025 vytvořit na 16 tisíc pracovních míst, do kanadské ekonomiky by měl přispět částkou 16,5 miliard dolarů. Více informací lze nalézt na Scale.ai.

Ekosystém AI, vedený primárně průmyslem, zahrnuje širokou škálu institucí, a to jak ze světa umělé inteligence, tak i z odvětví dodavatelských řetězců. Do programu je rovněž aktivně zapojen québecký akademický sektor (University of Montréal, Polytechnique Montréal, McGill University, Sherbrook University, Concordia University, École des hautes études commerciales de Montréal – HEC a další instituce), důležité je výzkumné centrum MILA (Montréal Institute for Learning Algorithms). Toto špičkové centrum založil Yoshua Bengiem, hlavní strůjce současné infrastruktury AI v Montréalu. Kanadský koncept je podobný narůstajícímu zacílení na oblast umělé inteligence v České republice (viz Národní strategie umělé inteligence a aktivity pražského hubu prg.ai).

V případě zájmu se české subjekty, které mají o spolupráci s québeckými partnery v oblasti umělé inteligence zájem, mohou obrátit na české zastupitelské úřady v Kanadě (Velvyslanectví ČR v Ottawě, Generální konzulát ČR v Torontu, či na kancelář agentury CzechInvest v Torontu).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ottawě (Kanada). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme