Bemeta Design: Koupelnové doplňky ze Žatčan vyvážejí na Arabský poloostrov i na Island

Firma Bemeta Design se na zahraničních trzích prosazuje i díky tomu, že dodává vybavení do nejlepších hotelových řetězců světa. S pronikáním do ciziny společnosti pomáhá rovněž státní agentura CzechTrade.

Společnost Bemeta Design vznikla na začátku roku 2004 v Žatčanech u Brna. „Záměrem bylo nabídnout koupelnové doplňky nejvyšší kvality, čistého designu a hlavně s přesností zpracování pro ty nejnáročnější zákazníky. To, že jsme se vydali správnou cestou, nám ukazuje zájem a spokojenost s produkty ze strany zákazníků,“ konstatuje jednatel společnosti Zdeněk Žalkovský.

bemeta - stroj vyroba doplnku pro koupelny

Kromě sériově vyráběného zboží firma nabízí také atypické produkty a zakázkovou výrobu. Dalším směrem výroby je program Help pro starší, handicapované a pohybově omezené osoby. Produkty od Bemeta Design jsou určeny nejenom pro koncové zákazníky v obchodech, ale také pro hotely a penziony po celé Evropě.

„Konkurence na trhu je velká. Nicméně je to důležitý prvek pro to nezaspat dobu a hledat nové řešení a cesty,“ charakterizuje Zdeněk Žalkovský obor, ve kterém firma působí.

Export hned od začátku

Od vzniku společnosti Bemeta Design je důležitou součástí odbytu export. Již od roku 2004 firma vyvážela do Německa a na Slovensko. „Neustále vylepšujeme produkty a služby pro zákazníky. Díky tomu nyní působíme nejen na evropském, ale i světovém trhu,“ podotýká Zdeněk Žalkovský. V současné době má export podíl 59 procent na celkovém obratu společnosti.

Svoje produkty vyváží společnost Bemeta Design celosvětově do téměř dvou desítek zemí nejen v Evropě. Její výrobky znají zákazníci v Německu, Rakousku, Itálii, Rusku, Kazachstánu, Spojených arabských emirátech, ale například i na Islandu.

bemeta

Od roku 2006 firma spolupracuje na hledání nových exportních příležitostí se státní agenturou CzechTrade. Díky ní se představila na veletrzích v Chorvatsku, Švédsku, Dubaji, Bulharsku, Španělsku, Belgii, Lotyšku, Ukrajině, Spojených arabských emirátech, využila asistenční službu ve Vietnamu, nebo službu ověření zájmu o výrobek v Rumunsku, Bulharsku, Egyptě, Ázerbajdžánu a Velké Británii.

Právě díky spolupráci s CzechTrade firma získala nové zakázky například ve Švédsku nebo v Chorvatsku. „V rámci firemní strategie je našim cílem působit celoevropsky. Proto se v posledních dvou letech přesunula naše pozornost na Švédsko a Chorvatsko. Abych byl přesný, v minulosti jsme nárazově dodávali produkty také do Chorvatska, ovšem cíl stát se zde důležitým hráčem na trhu, jsme si vytyčili asi před třemi lety,“ popisuje Zdeněk Žalkovský pronikání na tyto trhy.

Co bylo na nových trzích pro firmu Bemeta Design nejtěžší? „Asi překvapím, ale všechno šlo hladce. Velmi rychle jsme se dokázali přizpůsobit potřebám a podařilo se nám vytvořit skvělý tým a vztahy s obchodními partnery. Jistě, že zpočátku vznikaly problémy a překážky. Pokud je ale řešíte, hledáte cesty a jste trpěliví, vždy je překonáte a k cíli se dostanete. Stejně tak ze zkušeností vím, že vše, co vytvoříte a uděláte, se vám vždy v nějaké podobě vrátí,“ dodává Zdeněk Žalkovský.

Ve Švédsku má společnost v současnosti rozjednanou spolupráci už do maloobchodní sítě. Obdobná situace je i v Chorvatsku. „Velmi nám pomáhá, že vybavujeme ty nejlepší hotelové řetězce, jako jsou Kempinski, Hilton, Accor a další. Naše produkty pak vyžadují zákazníci i v prodejnách na základě toho, že nás viděli jinde,“ doplňuje Zdeněk Žalkovský.

Inovace jsou prioritou

I s externími pracovníky má firma okolo 70 zaměstnanců, její roční obrat je kolem 120 milionů korun.  Na trhu se prosazuje i díky inovacím. „Je to i naše priorita. Žijeme ve světě, kde zákazník požaduje nové a nové produkty. Proto jim i našim partnerům chceme neustále nabízet atraktivní a zároveň jednoduchá řešení s nadčasovým a čistým designem,“ podotýká Zdeněk Žalkovský.

bemeta

Nové řešení pro hotelové řetězce připravila jihomoravská společnost ve spolupráci s německou společností Gerloff.  Unikátní konstrukce do sprchových koutů umožňuje za příznivou cenu během pár hodin vytvořit velmi luxusní, funkční a moderní sprchový kout bez nutnosti stavebních zásahů.

„Další invencí v poslední době, byl vývoj a design sklopného sprchového sedátka z programu Help. Tak, aby vyhovovalo novým legislativním požadavkům. K projektu byl přizván renomovaný český designér a s financováním projektu nám pomohl právě CzechTrade,“ upozorňuje Zdeněk Žalkovský.

Firma nyní připravuje uvedení dvou nových produktových řad. „Ty ovšem představíme později. V tomto roce plánujeme také rozšíření výroby,“ uzavírá Zdeněk Žalkovský.

Firmy ze skupiny Bemeta se zabývají také dalšími druhy výroby. Produkují nerezový nábytek pro gastronomické provozy, jako jsou mycí stoly, skříně, výlevky, digestoře a podobně. Vyrábí rovněž i výčepní stoly pro restaurace, včetně prolisovaných desek dřezů, odkapových misek a ostřikování sklenic. Na zakázku nabízí výrobu nerezového nábytku nebo řezání laserem.

Doporučujeme