MPO pomůže HK ČR s právním systémem pro podnikatele (PES), zatím má informativní charakter

Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo podpořit Hospodářskou komoru ČR v rozvoji obsahu právního elektronického systému (PES). Ten přehledně a na jednom místě zpřístupní podnikatelům všechny povinnosti, které pro ně vyplývají z legislativy. Do budoucna by mohl být přehled povinností součástí všech zákonů.



Ministryně Marta Nováková v pátek podepsala s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým dohodu o spolupráci na projektu PES a společně jej představili.

„Právní elektronický systém považuji i za efektivní nástroj pro analýzu regulační a byrokratické zátěže pro podnikatele, jež vyplývá z právních předpisů,“ říká ministryně Nováková a dodává: „PES nabídne podnikatelům přehledně a v uživatelsky přívětivé podobě seznam povinností, které je zapotřebí při podnikání plnit. Věřím v jeho rozvoj a spokojenost podnikatelů.“

Podnikatelé využívají systém, který vyvinula Hospodářská komora, od letošního ledna. 

V džungli právních předpisů

Vyznat se v džungli právních předpisů je už mnoho let složité. Také podle pravidelných šetření Hospodářské komory hodnotí české firmy byrokratickou zátěž jako jednu z hlavních překážek rozvoje jejich byznysu.

V poslední komorové anketě ze září 2018 navíc přes 68 procent oslovených podnikatelů uvedlo, že se jejich administrativní zátěž v porovnání s předchozím rokem zvýšila.

Regulace nabírá tempo!
V období 1990 až 2018 bylo vydáno více předpisů než za předchozí období ČSR/ČSSR 1918 až 1989.


Všichni podnikatelé a živnostníci zbytečně ztrácejí čas, energii a peníze jen proto, aby ohlídali své zákonné povinnosti a vyhnuli se zbytečným sankcím. Vynaložené úsilí by přitom mnohem efektivněji využili pro svůj byznys. Hospodářská komora ČR, která sdružuje a zastupuje v České republice největší množství podnikatelů, proto našla způsob, jak jim ulehčit,“ prozrazuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Informace, které podnikatelé v PES naleznou, zatím mají informativní charakter. Bez příslušné legislativy totiž nelze dát přehledu větší závaznost. A tu by prý podnikatelé přivítali. V budoucnu chce proto Hospodářská komora usilovat o to, aby tyto přehledy povinností byly povinnou součástí všech zákonů.

Ministerstvo je vstřícné

MPO se s Hospodářskou komorou dohodlo na vzájemné spolupráci z hlediska zpracování přehledu povinností vyplývajících z právních předpisů, které má rezort v gesci. V současné době se tak podílí na seznamu povinností u živnostenského zákona.

Duchovním otcem Právního elektronického systému je Zdeněk Zajíček, prezident ICT UNIE a tvůrce několika projektů elektronizace státní správy včetně systému CzechPoint a datových schránek.

„Podnikatelské právní prostředí dospělo do bodu, kdy se v častých změnách a obrovském počtu právních předpisů přestávají orientovat i ti, kteří na jejich dodržování dohlíží. Tedy zákonodárci, soudy a dozorové orgány. A právě PES přináší ideální řešení, jak podnikatelům pomoci. Již v tuto chvíli náš systém obsahuje celkem 1600 povinností, ostrý start celého systému pak plánujeme v prvním pololetí letošního roku,“ doplňuje Zajíček. 

Spolupráce na projektu PES je jedním z opatření, kterými MPO bojuje proti administrativní zátěži. Do roku 2020 ministerstvo plánuje snížit zátěž o dalších 40 opatření. Z tohoto počtu jich bylo splněno přes dvacet a další budou realizována v dohledné době.

„Připravili jsme mimo jiné podnikatelské desatero a chystáme systémová opatření, která by měla zmírnit tempo novelizací a předkládání nových právních předpisů,“ dodává ministryně.

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme