Na výzkum a vývoj dali loni Češi rekordních 103 miliard

Historicky nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj (VaV) přinesl v České republice loňský rok. Více než sto miliard korun plynulo z veřejných i privátních zdrojů.



„Na výzkum šlo v loňském roce rekordních 103 miliard korun. Ještě důležitější je fakt, že se po dlouhé době podařilo rozpočtované zdroje na výzkum vyčerpat. V praxi to znamená, že na oblast, která zásadně ovlivňuje naši ekonomiku, směřuje 1,93 % HDP,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„To je rekordní částka, kterou chceme ještě zvýšit. V souladu s Inovační strategií směřujeme ke 2,5 procentům v roce 2025. Tak aby Česká republika skutečně byla zemí pro budoucnost,“ doplňuje Havlíček.

Loňský rekord bude zřejmě překonán už v roce 2019. Do roku 2030 mělo na výzkum a vývoj směřovat 3 procenta HDP. Podle vlády je toto číslo reálně dosažitelné.

„Významnou roli v tomto úsilí dlouhodobě plní vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). V roce 2018 vzrostlo HDP o 5,6 procent a veřejné výdaje z ČR se zvýšily o rekordních 12 %,“ připomíná vláda v tiskové zprávě.

Akcelerují ale i výdaje ze soukromého sektoru. Podle statistického úřadu se výrazně zvýšil podíl podniků na financování výzkumu a vývoje, a to až na 62 procent. Přibližujeme se tak vyspělé Evropě. Například v Rakousku je realizováno ve firemním sektoru asi 70 % výdajů na VaV.  Zmíněná čísla ukazují především to, že mají podniky více peněz a větší důvěru v investice do budoucnosti.

Podíl podnikatelských zdrojů na HDP od roku 2009 vzrostl z 0,63 % HDP na 1,12 %. Tento trend je pozitivní, neboť se snižuje nárok na státní rozpočet.


Od letošního roku RVVI připravuje novou Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací ČR, jejíž hlavní vizí je, aby se Česko stalo dynamickou inovativní společností (a postoupilo ze skupiny státu s označením Mírní inovátoři do skupiny Inovační lídři).

Zdroj: ČSÚ. Zpracování: RVVI

• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme