Národní výstava v Íránu otevřela dveře úspěšné obchodní spolupráce

Špičkové české firmy z různých oborů se představily v národní expozici na 16. ročníku mezinárodní strojírenské výstavy Tehran International Industry Exhibition 2016 (TIIE), která se uskutečnila ve dnech od 5. do 8. října 2016 v íránském Teheránu.



Českou národní expozici připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Svazem strojírenské technologie, sdružením Česká dobývací technika a Svazem výrobců skla a bižuterie.

Cílem této akce bylo představit produkci špičkových českých firem z oblasti strojírenství, dobývací techniky či sklářství a bižuterie a umožnit jim seznámit se s trhem, který byl dlouhá léta pro většinu zahraničních společností nedostupný, a navázat tak na kdysi fungující obchodní vazby. Na ploše 168 m2 se v nejprestižnější hale výstaviště představilo celkem 23 českých vystavovatelů.

Za MPO se výstavy zúčastnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřický, který vedl rovněž jednání s představiteli íránské státní správy, podnikatelských svazů a komor v Teheránu a Mašadu. „Teheránský mezinárodní průmyslový veletrh je pro MPO nejvýznamnější letošní událostí v regionu, a proto jsem rád, že se jej zúčastnila početná skupina českých vystavovatelů, ale i podnikatelská mise české Hospodářské komory,“ uvedl náměstek Eduard Muřický.

Foto z veletrhu v Teheránu„Jsem si jistý, že Česká republika jako nejprůmyslovější země Evropy a Íránská islámská republika jako nejlidnatější a dynamicky se rozvíjející země oblasti Perského zálivu si dnes mají vzájemně mnoho co nabídnout, stejně jako tomu bylo v minulosti, kdy zde společným úsilím vznikaly železnice, strojírenské a textilní závody, cukrovary či elektrárny,“ doplnil Eduard Muřický.

Vystavující české firmy se shodly na tom, že uspořádání národní výstavy v rámci TIIE bylo dobrým krokem k navázání vzájemné obchodní spolupráce a svou účast hodnotily mimořádně pozitivně. „Národní výstava v Teheránu byla pro naše firmy průzkumným krokem na trhu, který býval kdysi významným odbytištěm české bižuterie a skla,“ konstatoval místopředseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie Milan Kohout.

„I když veletrh byl prioritně zaměřen na strojírenství, vystavované exponáty přitahovaly veřejnost a postupně i zájemce o importní aktivity. Objevilo se hned několik firem, které obchodují s tímto sortimentem, a jejich zástupci s námi seriózně jednali o dalších krocích spolupráce,“ dodal Milan Kohout.

„TIIE v Teheránu je veletrh, na který se budeme vracet,“ zdůraznil Libor Vacek, jednatel společnosti Enelex, která vyrábí a dodává dobývací techniku. „Velká účast a zájem podnikatelské veřejnosti, několik navázaných obchodních vztahů spolu s vynikající organizací z české strany činí tento veletrh pro nás vysoce atraktivní. Projekty naší společnosti v Íránu mají dobrou odezvu a rozvíjející se obchodní vztahy jsou pro nás příslibem pro uplatnění v tomto novém teritoriu.“

V podobném duchu se vyjádřil například i zástupce společnosti DEL Zdeněk Králíček: „Naše účast na veletrhu byla vedena snahou zmapovat zdejší podnikatelské prostředí a zjistit možnosti uplatnění našich produktů na íránském trhu. Potvrdilo se, že Irán byl a bude státem zaměřeným na průmysl a že zájem o nové technologie, především o automatizaci, je velký. Velmi oceňujeme zejména přínos MPO, a to nejen při organizaci vlastního veletrhu, ale i při podpoře našich obchodních aktivit.“

Fotografie poskytnuty MPO ČR.

• Teritorium: Asie | Írán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme