Nejsilnější reaktory má Čína. Elektrárna Taišan spustila druhý zdroj o výkonu 1,66 GW

Francouzský koncern EDF oznámil, že čínská elektrárna Taišan spustila druhý reaktor EPR. Každý z nich má instalovaný výkon 1,66 GW, což je řadí mezi nejvýkonnější jaderné bloky na světě. Oba reaktory mohou dodat elektřinu pro 5 milionů obyvatel. V čínském projektu má francouzská firma 30procentní podíl.



Čínská jaderná elektrárna Taišan, autor: EDFJaderná elektrárna Taišan se staví od roku 2009 v provincii Kuang-tung. Elektrárna leží na pobřeží Jihočínského moře asi 140 kilometrů západně od Hongkongu. Pro francouzský energetický koncern EDF, který vlastní 30 procent projektu, se jedná o prestižní stavbu nového typu tlakovodního reaktoru EPR. Reaktor je klasifikován jako reaktor generace III+, protože má posílené bezpečnostní prvky a také nižší spotřebu paliva než starší reaktory.

První reaktor byl spuštěn loni v červnu, letos 28. května byl spuštěn druhý reaktor. „V reaktoru začala štěpná reakce,“ pochlubil se šéf firmy EDF Jean-Bernard Lévy.

Každý z reaktorů má instalovaný výkon 1,66 GW, což je v tomto parametru řadí na první místo mezi komerčně provozovanými reaktory. Lévy doplnil, že první zdroj, který dodává elektřinu do sítě od prosince loňského roku, zatím pracuje velmi dobře. Dohromady mohou reaktory vyrobit elektřinu pro pokrytí spotřeby pěti milionů obyvatel.

První reaktor elektrárny Taišan vyrábí elektřinu od konce roku 2018. Jedná se o první reaktor EPR v provozu na světě, autor: EDFPro francouzský koncern se jedná o důležitý milník v jejich jaderném byznysu. Tento typ reaktoru se staví kromě Francie ve Flamanville také ve Finsku v elektrárně Olkiluoto. V Británii mají vzniknout dva bloky jako Hinkley Point C.

Všude nabrala výstavba velké zpoždění a zvyšují se také náklady na stavbu. Nejblíže spuštění je reaktor ve Finsku, který již má provozní licenci a komerčně by měl začít vyrábět elektřinu na začátku příštího roku.

Lévy připustil, že stavební problémy ve výstavbě třetího bloku v elektrárně Flamanville firma podcenila. Reaktor měl být hotov už v roce 2012, nyní se hovoří o termínu v roce 2020. Pokud by musely být opraveny i svary, zdržení by se mohlo protáhnout o další dva roky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvažuje o zvýšení státního podílu v EDF, aby měl stát větší kontrolu nad cenou elektřiny z jádra. V současnosti má v EDF stát podíl 83,7 procenta, soukromí investoři drží 15,2 procenta. Zbytek mají zaměstnanci. Vykoupení podílu odhadl deník Le Parisien až na 8 miliard eur (206 miliard korun).

V jaderné elektrárně Taišan drží nadpoloviční většinu čínská státní společnost CGN. Reaktor EPR vyvíjely Framatome a německý Siemens od roku 1989. V roce 1992 se přidal koncern EDF. Ten nyní vlastní i Framatome.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák, foto: EDF.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme