Největší chilský povrchový důl na měď prochází modernizací

Středa 14. srpna 2019 se zapsala do chilských dějin. Gigantický projekt přeměny největšího povrchového dolu na měď na světě Chuquicamata na hlubinný se stal skutečností.



Proběhla oficiální inaugurace za přítomnosti nejvyšších představitelů státní těžařské společnosti Codelco a prezidenta republiky Sebastiána Piñery. Měděný důl v poušti Atacama na severu země začal fungovat před 104 lety jako povrchový.

Aby se zvýšila produktivita získávání mědi, bylo potřeba přejít na těžbu hlubinnou. Investice ve výši pěti miliard amerických dolarů představuje historicky vůbec největší investici v Chile do těžebního průmyslu. Kompletní zařízení na těžbu a zpracování mědi dodala finská společnost Metso. Jen pro představu, v dole je instalováno
14 kilometrů pásových přepravníků a díky použitým inovativním technologiím se řadí tento důl mezi nejmodernější na světě.

Tato radikální změna s sebou ovšem nese i nepopulární opatření, které má Codelco teprve před sebou, a tím bude nutnost propustit do roku 2026 celkem 1700 zaměstnanců. Pokud se reorganizace povede, mohla by se těžba v dole Chuquicamata prodloužit o dalších 40 let. Těžební průmysl v Chile nadále zůstává příležitostí také pro dodavatele z České republiky

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Jiří Jílek, CzechTrade Santiago de Chile.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme