Nezaměstanost je nejnižší za deset let, Česko je lídrem i v EU

Pod 4,5 procenta poklesla v dubnu nezaměstnanost v České republice. Bez práce je pouze 327 tisíc lidí, o téměř 88 tisíc méně než loni na jaře. Firmám to ale přináší stále více komplikací.



Zatímco před čtyřmi lety trápila české hospodářství vysoká nezaměstnanost, dnes se firmy potýkají s nedostatkem zaměstnanců. A lidí bez práce stále ubývá. Podle odhadů některých analytiků jich do konce roku bude méně než 300 tisíc.

Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 159 tisíc. To je naopak nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008.

Aktuální výsledky zveřejnil na počátku května Úřad práce ČR. Podle generální ředitelky ÚP ČR Kateřiny Sadílkové je za nimi dobrá kondice tuzemské ekonomiky, a také jarní sezonní práce, které se ve druhém jarním měsíci rozběhly naplno.

„Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v dubnu o téměř 88 tisíc lidí. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu. V dalších měsících by mohla nezaměstnanost dále klesat,“ říká Sadílková.

Už dva roky existuje masivní poptávka zaměstanavatelů po nových zaměstnancích. Pro řadu firem nicméně znamená nedostatek kvalifikovaných lidí problémy ve výrobě. Zaměstnavatelé měli v dubnu největší zájem o stavební dělníky, pomocníky ve výrobě, řidiče kamionů, uklízeče, kuchaře, pracovníky ostrahy, svářeče či nástrojáře.

Nejnižší nezaměstnanost byla v dubnu v okresech Rychnov nad Kněžnou (1,4 %), Praha-východ (1,5 %), Pelhřimov (2,1 %), Benešov (2,2 %), Jindřichův Hradec a Jičín (oba 2,3 %). Nejvíce lidí bez práce zůstává na Karvinsku (9,9 procenta), Mostecku, v Ostravě a Ústí nad Labem.

Pracuje každý, kdo pracovat chce?

Analytici se většinou shodují na tom, že na první pohled růžová čísla znamenají pro českou ekonomiku rostoucí problém.

„Nezaměstnanost je již na tak nízkých hodnotách, že pracuje prakticky každý, kdo pracovat chce. Firmám rostou zakázky, ale mají problém nabrat lidi. Průzkum PwC mezi šéfy nejvýznamnějších firem v Česku ukázal, že více než 80 % z nich letos navýší nebo alespoň zachová stávající počet zaměstnanců. Není tak divu, že se velmi obávají nedostatku lidí,“ říká odbornice na řízení lidských zdrojů společnosti PwC Andrea Linhartová Palánová.

„Důsledkem nedostatku zaměstnanců je tlak na růst mezd, snaha firem o nahrazení lidí stroji či nabírání pracovníků ze zahraničí. Existuje i tlak na nové dovednosti, spojené s využitím technologií. Tyto dovednosti v některých oborech uchazeči o práci vůbec nemají,“  dodává analytička.

„Prohlubující se nesoulad mezi nabídkou pracovníků a poptávkou po nich ze strany zaměstnavatelů, vytváří letos ideální podmínky pro další zrychlení růstu mezd a výsledně i inflace,“ domnívá se analytik společnosti Aklcenta Miroslav Novák.

Také podle vedoucího ekonoma UniCredit Bank Martina Sobíška je poptávka po pracovní síle větší než kdykoli v historii. „Otázkou zůstává, kam až může počet nezaměstnaných klesat. Během roku 2008 se dostal, byť jen na jediný měsíc, pod 300 tisíc. Tento vývoj se možná letos v červnu zopakuje. Každopádně se nedostatečná nabídka trhu práce stává hlavní brzdou rozvoje české ekonomiky,“ komentuje Sobíšek.
jap

Doporučujeme