Nigérie se už nechce spoléhat jen na ropu

Nejlidnatější země Afriky zažívá populační explozi. Země, která se bude v roce 2050 blížit hranici možná až půl miliardy obyvatel, musí rozvinout ekonomiku a vytvořit pracovní místa pro nastupující generaci.



Nigérie je už skoro se 187 miliony obyvatel nejlidnatější zemí Afriky. Nigerijská ekonomika je výrazně orientována na těžbu ropy. Přestože zaznamenávala řadu let významný růst, její jednostranné komoditní zaměření a malá diverzifikace jí ale v současné době přinášejí problémy. Ekonomika trpí chronickým energetickým nedostatkem, problémem je rovněž zanedbané, neproduktivní zemědělství a slabá infrastruktura země.

„Letos se sice růst HDP dočasně zpomalil kvůli ropné krizi, ale střednědobé vyhlídky jsou velmi optimistické. Početná je v Nigérii střední třída a i milionářská vrstva,“ informoval český velvyslanec v metropoli Abuja Pavel Mikeš.

Většina Nigerijců zná holicí strojky Tiger, cvičné vojenské letouny Aera Vodochody, brokát od společnosti Veba nebo boty značky Baťa.

Hospodářství se musí rychle modernizovat i proto, aby země uživila a dala práci bleskově rostoucí populaci. Už kolem roku 2050 se může podle demografických prognóz počet Nigerijců přiblížit hranici půl miliardy obyvatel a na konci století to může být už skoro tři čtvrtě miliardy.

Obchod ČR s NigériíTo všechno zároveň představuje velké možnosti pro ekonomickou spolupráci. Bilaterální vztahy Česka a Nigérie jsou poměrně intenzivní. Obě země mají své stálé zastupitelské úřady v partnerské zemi. Zastupitelský úřad Nigérie v Praze byl znovuotevřen le třetím největším obchodním partnerem Česka v subsaharské Africe.

Obchod zaznamenává v posledních letech růst a komoditní diverzifikaci. „Perspektivními obory jsou vývoz potravin a spotřebního zboží, zařízení a chemikálií a léky. Dále stroje pro zemědělství, energetiku, ropný průmysl,“ vypočítává Pavel Mikeš.

Saldo obchodní bilance je dlouhodobě výrazně aktivní ve prospěch České republiky. Loni dosáhl vývoz hodnoty 1,8 miliardy korun a dovoz 60 milionů korun. České výrobky mají v Nigérii dlouhou tradici a jsou v zemi známé od doby ještě před získáním nezávislosti. Většina Nigerijců zná holicí strojky Tiger, cvičné vojenské letouny Aera Vodochody, brokátovou látku od společnosti Veba nebo boty značky Baťa.

V současnosti se připravuje otevření zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v nigerijském Lagosu. Letos v květnu také do Nigérie přiletěla delegace vedená ministrem zemědělství Marianem Jurečkou za účasti více než 30 podnikatelů. Zaměřila se zejména na oblasti obchodní a zahraničněpolitické spolupráce, dále bezpečnosti a obrany.

Nigerijská strana při jednáních vyjádřila zájem o účast českých firem v projektech diverzifikace hospodářství země donedávna závislého na těžbě ropy. Po kračovat má také spolupráce v oblasti obranného průmyslu a v boji proti teroristickému hnutí Boko Haram.

Vláda láká investory na pobídky

Další obchodní kontakty otevřela v Nigérii právě květnová mise českých obchodníků. „Návštěva zanechala v Nigérii vynikající dojem díky praktickému zaměření na zemědělství, agrofood, energetiku. Zapůsobila i početná podnikatelská delegace. Tomu odpovídalo i přijetí – misi uvítal mimo jiné i viceprezident Osinbajo,“ říká český velvyslanec v Nigérii Pavel Mikeš.

Přínos ocenil i Vladimír Müller, ředitel společnosti Dr. Müller Pharma, který se mise účastnil. „V současné době zahajujeme proces registrace některých našich přípravků v Nigérii. Nigerijská vláda má zájem přilákat do země zahraniční investice do vyspělých technologií s vysokou přidanou hodnotou, kam spadá i farmaceutický průmysl. Vytváří k tomu i zajímavé ekonomické pobídky. Výrobky, které je možné alespoň částečně vyrábět lokálně v Nigérii, jsou díky daňovému zvýhodnění cenově konkurenceschopné,“ uvedl Vladimír Müller.

Stavební bloky z Ostravy mají odolat tropickému podnebí

Jak živelně roste nigerijská populace, zvyšuje to dramaticky poptávku po nových bytech. Ostravská firma Flash Steel Power nabídla do Nigérie speciální prefabrikované stavební bloky. V budoucnu by je mohla v Africe i přímo vyrábět.

V Nigérii mají díky poptávce po bydlení v krátké době vyrůst nové byty za více než 700 milionů dolarů. Toho může využít i ostravská firma Flash Steel Power, která hodlá do africké země dodávat speciální stavební bloky. V první fázi plánuje vyvézt materiál za desítky milionů korun. Na financování obchodu se má podílet Česká exportní banka, která už o vývozu prefabrikovaných bloků v Nigérii jednala s tamní státní bankou Federal Mortgage Bank of Nigeria a nyní posuzuje možnost financování první etapy. „V případě pozitivních výsledků analýzy by v úvodní fázi ČEB zafinancovala jeden konkrétní vývozní kontrakt v celkové hodnotě pět až osm milionů dolarů do výše 60 až 70 procent,“ řekl serveru E15.cz generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Výhodou českých prefabrikátů je, že se hodí do náročných klimatických podmínek v tropické zemi, a navíc se z nich dají jednoduše a rychle postavit budovy různé kvality ve všech cenových úrovních. Ostravská společnost zvažuje později přímo v Nigérii rozjet výrobu pod dohledem českých techniků. Produkce by probíhala pod hlavičkou nigerijské developerské firmy Bohemian Estates Nigeria, která zatím v obchodním případu figuruje jako partner ostravského podniku a dovozce prefabrikátů. Jejím ředitelem je bývalý ministr sportu Nigérie Bala Kaoje. Podle nigerijských médií plánuje tato společnost investovat do výstavby bytů až 250 milionů dolarů, tedy kolem šesti miliard korun. (David Vagaday)


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Text: Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

• Teritorium: Afrika | Nigérie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme