Obchod s Kazachstánem se otřepal z devalvace tenge

V roce 2015 poznamenal pád místní měny byznys největší ekonomiky Střední Asie. Český dovoz do Kazachstánu se ale v posledních dvou letech vrací k rekordní úrovni.



Nejviditelnější českou obchodní aktivitou v Kazachstánu jako největší středoasijské ekonomice je spolupráce automobilky Škoda Auto s tamějším podnikem AziaAvto. Ten vyrábí vozy Škoda včetně nejnovějších modelů jako je Kodiaq ve městě Usť-Kamenogorsk. Celkově působí v Kazachstánu podle tamějšího českého zastupitelského úřadu asi tři desítky firem z Česka. Mezi nimi je například také poskytovatel finančních služeb společnost Home Credit, dodavatel nemocničních lůžek a dalšího zdravotnického vybavení firma Linet nebo výrobce vybavení koupelen Ravak.

Zpátky k miliardě

Vzájemný obchod České republiky a Kazachstánu zažil v posledním desetiletí dvojité zhoupnutí. Nebylo způsobeno ani tak změnou v obchodních vztazích obou zemí jako spíš vnitřním otřesem kazachstánského hospodářství v roce 2015. Národní měna tenge tehdy devalvovala až na polovinu původní hodnoty, což pochopitelně snížilo kupní sílu kazachstánských spotřebitelů i firem a celkově oslabilo tamější ekonomiku.

Kazachstán je třetím největším dodavatelem ropy do ČR, letos pokrývá už 14 procent české spotřeby.

Jestliže tedy rok před měnovými šoky dosáhl celkový objem obchodu mezi Kazachstánem a ČR rekordních více než 1,1 miliardy dolarů, v kritické sezoně 2015 skokově propadl skoro na polovinu. Následující rok pokles pokračoval. V posledních dvou letech se ale kazachstánská ekonomika vzpamatovala a úměrně tomu znovu roste i obchodní výměna s Českem, která se znovu blíží miliardě dolarů.

Obchodu vévodí ropa

Mezi českým zbožím vyváženým do Kazachstánu dominují osobní vozy, počítače a kancelářská technika, léky, soustruhy, cukr, sklo, ale i nábytek nebo zbraně. Nepřekvapí, že v opačném směru z Kazachstánu do ČR proudí hlavně ropa, která tvoří přes 86 procent veškerého importu. Vedle toho se dováží také železo, tkaniny a ryby.

Velký objem dovezené ropy poněkud zkresluje celkové vyznění statistiky, když díky černému zlatu import zhruba dvakrát převyšuje export. Plusem pro Česko je ale zase větší pestrost vývozu.

Obchodní mise představila české strojaře nebo lázně

V říjnu 2019 zamířila do Kazachstánu dvacetičlenná mise českých firem, které doprovodila na oficiilní návštěvě předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Příležitosti monitorovaly například společnosti Sigma Pumpy Hranice, Zimatechnik nebo ISB Genetic. Vedle uzavření objednávky na několik pump bylo součástí mise mimojiné jednání o dodávkách českého skotu na kazašské stepi nebo představení českých lázní místním cestovním kancelářím. Kazašská strana také projevila zájem o možný nákup luštěnin a dalších surovin pro potravinářský průmysl.


Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme