Platíte daně složenkou? Můžete i bez poplatků

Většina podnikatelů dnes platí daně převodem ze svého bankovního účtu. Ti, kteří stále dávají přednost placení v hotovosti, nicméně mohou uhradit daň z příjmů (do 3. dubna 2018) poštovní poukázkou bez poplatků. Finanční správa zavedla bezplatnou daňovou složenku před dvěma lety.



Daně můžete v současnosti platit převodem z účtu nebo hotově v pokladně finančního úřadu. Jak na platby složenkou či převodem z účtu se dočtete v textu Finanční správy Jak správně zaplatit daň v roce 2018 na BusinessInfo.cz.

Daň z nemovitých věcí lze navíc od roku 2016 uhradit také přes takzvané SIPO (soustředěné inkaso plateb obyvatelstva), což je další z hojně využívaných služeb České pošty.

Desetitisíce lidí nicméně dodnes odvádějí státu daně poštovní poukázkou. Od března 2016 je na všech pobočkách České pošty k dispozici bezplatná daňová složenka. Nenajdete ji pouze u smluvních partnerů ČP, kteří provozují takzvanou Poštu Partner. Zmíněnou složenkou mohou fyzické osoby zaplatit několik daní (viz grafiku) – a vždy bez poplatků.

Pro hotovostní úhradu jiných druhů daní je zatím nutné použít běžnou Poštovní poukázku A.

Bezplatná složenka vychází vstříc lidem, kteří nejsou zvyklí používat internetové bankovnictví. Jejich počet postupně klesá, ale ještě dnes platí daně hotově statisíce lidí.

Vláda proto před dvěma lety oprášila nápad, který v roce 2006 prosadil tehdejší ministr financí a pozdější premiér Bohuslav Sobotka. Bezplatné složenky fungovaly do konce roku 2010. V té době proběhlo prostřednictvím daňové složenky každoročně zhruba 2,5 milionu plateb a Češi tímto způsobem zaplatili státu několik miliard ročně.

Pokud v současnosti platíte běžnou poštovní poukázkou daň do výše 5000 korun, vybírá od vás Česká pošta poplatek 33 korun, při posílání částky do 50 000 korun si připlatíte 41 korun a o dalších sedm korun zhubne vaše peněženka při každém dalším zvýšení daně o 10 tisíc.

„Jde o usnadnění platby pro ty, kteří nevyužívají bankovní převod a chodí raději platit do pokladen finančních úřadů. Například pro lidi žijící na venkově jsou ale často velmi daleko. Síť poboček České pošty je nesrovnatelně širší, zahrnuje přes 3000 míst,“ říká generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Pokladny územních pracovišť finančních úřadů, kterých je v ČR necelá stovka, navíc nejsou otevřeny všechny pracovní dny v týdnu.

Výhoda i pro státní kasu

Novinka šetří peníze nejen daňovým poplatníkům, ale i státu. „Příjem a převod jedné platby v hotovosti na příslušný účet státu nás dosud přijde na 42,50 koruny, zatímco České poště za tuto službu zaplatíme 18,50 koruny,“ připustil po zavedení novinky Martin Janeček.

Hotovostní placení daní už nicméně není ve vyspělém světě obvyklé. Například skandinávské státy nebo Nizozemsko jej vůbec neumožňují. Také proto nepovažují experti zavedení této novinky v dnešním digitalizovaném světě za smysluplné.

Z hlediska úspor na transakčních nákladech či zvýšení efektivity státní správy jde podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla pouze o kosmetickou úpravu. „Celý svět se digitalizuje, proto mi přijde zavádění speciální papírové složenky trochu mimo trend,“ řekl Bostl. Vzhledem k počtu těch, kteří v Česku složenky využívají, se ale státu i poplatníkům stále vyplácí.

Bezplatná Poštovní poukázka A

čili doklad V/DS je modifikací Poštovní poukázky A. Při jejím použití hradí cenu služby majitel bankovního účtu a vytvořena byla speciálně pro účely Finanční správy. Hlavní odlišností od běžné zpoplatněné složenky je transakční kód 113 v pravém horním rohu a konstantní symbol 0001. Vizuálně bezplatnou složenku odlišuje také horní bílý pruh, ve kterém je výrazným černým písmem uveden název poukázky.

Složenka je dostupná na každé pobočce České pošty a také na všech územních pracovištích finančních úřadů. Ti, kteří platí daň z nemovitých věcí, ji obdrží do schránky v průběhu května 2018.

(Kliknutím obrázek zvětšíte)


Jakub Procházka

 

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme