Podniky k zaměstnancům: Nemarodíš, dostaneš příplatek

Firmy nabízejí lidem bonusy za neabsenci. Platí je, aby nebyli nemocní a nechodili k lékaři. Je to ale nelegální.



O prémiích za to, že nedostanete chřipku, se v Česku mluví mnoho let. Mnoho firem je v minulosti využívalo a nadále využívá s tím, že jsou výhodné pro obě strany. Zaměstnanec si jednoduše přivydělá a zaměstnavateli neklesá produktivita práce.

Debatu na toto téma poslední dobou opět rozvířily klesající nezaměstnanost či zrušení karenční doby. Speciální měsíční odměnu za to, že zaměstnanec chodí každý den poctivě do práce a nevyužívá ani možnosti zajít si v pracovní době k lékaři, poskytují stovky tuzemských podniků.

„Pro firmy ale nemám dobrou zprávu. Je to nelegální. Jednoduše řečeno je to v rozporu se zákoníkem práce,“ říká právník Jiří Koukal.

Zákoník práce totiž stanoví, že zaměstnavatel nesmí používat „odměňování prací, při kterém jsou zaměstnanci vystaveni zvýšenému nebezpečí újmy na zdraví a jehož použití může vést k ohrožení bezpečnosti či zdraví pracovníků“.

Takzvaný bonus za nemarodění je se zmíněným ustanovením v rozporu, připomíná pro server iDnes.cz advokátka Alena Čechtická.

„Poskytování benefitů za neabsenci motivuje zaměstnance právě k tomu, aby vykonávali práci i v době, kdy by měli správně zůstat doma v režimu pracovní neschopnosti. Ti se tak snaží maximalizovat pracovní úsilí a zvyšovat pracovní výkony na úkor svého zdraví,“ vysvětluje.

Firmy se nestydí

Firmy se ale zákon porušovat nestydí. Týká se to například podniků v průmyslu a stavebnictví, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaných lidí.

Na internetu se objevují nabídky na pozici montážní dělník. Mezi zaměstnanecké výhody a benefity zahrnují vedle příplatků za práci o víkendu i zmíněný bonus za neabsenci ve výši 1 400 korun za měsíc.

Server iDnes připomněl případ nejmenované jihlavské firmy, která nabízí operátorovi výroby náborový příspěvek, delší dovolenou, příspěvek na dopravu a 1 500 korun měsíčně za to, když neonemocní ani nenavštíví lékaře.

„Bohorovnost firem je ale trochu překvapivá s ohledem na to, že za nedodržování zákazu diskriminace jim hrozí až milionová pokuta,“ doplňuje Jiří Koukal.

A v čem ona diskriminace spočívá? Zaměstnavatel je za zákona povinen zajistit rovné zacházení se všemi zaměstnanci, „pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a poskytování jiných peněžitých plnění.“

Jestliže firma poskytuje takzvané odměny za docházku, jedná se o diskriminaci z důvodu zdravotního stavu. Podnik nemá právo trestat zaměstnance za to, že šel k lékaři a naopak odměňovat ty, kteří se ordinacím na přání svého šéfa vyhýbají.

„Je-li zjištěno, že zaměstnavatel nedodržuje zákaz diskriminace, je možno za přestupek udělit sankci až do výše jednoho milionu korun,“ potvrzuje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Časté návštěvy lékaře dnes vnímají zaměstnavatelé u svých pracovníků jako největší problém. Nemají totiž moc možností, jak tyto časté absence jakkoliv ovlivnit. „A tak si vypomáhají nelegálními kroky. Nejsem si jistý, že to je správná cesta,“ glosuje právník.

Jakub Procházka

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme